Dwa chleby dyniowe

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Dwa chleby dyniowe

25dag mąki żytniej zwykłej (nie razowej)
75dag mąki pszennej zwykłej
1/2 szklanki otrąb pszennych
2 łyżki suszonej bazylii
1 łyzka sdoli
1 szklanka dyni utartej na tarce o dużych oczkach
0k. 500ml wody
10 dag drożdzy
1/2 szklanki wody
2łyżki oleju z pestek dyni
5 dag łuskanych pestek dyni
1 łyzeczka cukru

Drozdże rozpuszczamy w pół szkalnki wody z dodatkiem cukru i odstawiamy- najlepiej w ciepłe miejsce. W tym czasie łaczymy na sucho mąke z otrebami, bazylią i solą, dobrze mieszamy, dodajemy utartą dynię, letnnia wodę, olejek z pestek dyni. Wyrabiamy z dodatkiem rozpuszczonych drożdzy tak, aby ciasto nabrało jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 30min, następnie rekoma dobrze posmarowanymi olejem rozdzielamy ciasto na pół, kładziemy na wysmarowanej olejem blasze, a jezeli ciasto wyjdzie nam rzadsze, wkładamy do wysmarowanych olejem głebszych foremek. Po wierzchu posypujemy pestkami dyni. Wkładamy do zimnego piekarnika nastawionego na 200stopni i pieczemy około 50 min,az będzie dobrze zrumieniony.