Schab w tymianku i rozmarynie.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Schab w tymianku i rozmarynie:


1 kg schabu (zamrożony kawałek)
3/4 kostki masła
1 łyżka suszonego rozmarynu
1 łyżka suszonego tymianku
8 ząbków czosnku
1 duża cebula
sól
pieprz biały mielony
papryka słodka mielona
1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego


Zamrożony kawałek schabu podsmażamy z każdej strony na 1/2 z całości masła.
Podsmażamy go tak by jego wierzch nabrał złotawego koloru.
Tak podsmażony schab kroimy ostrym nożem (gdyż w środku jest jeszcze zamrożony) w plastry takie pół centymetrowe.
Każdy plaster schabu posypujemy delikatnie solą i mocno przyprawami.
Na patelni rozgrzewamy drugą część masła i układamy na nim schab.
Smażymy go z każdej strony... na wolnym ogniu.
Po ok. 25 minutach smażenia do schabu dodajemy czosnek i cebulę pokrojoną w plasterki.
Smażymy 15-20 minut i podlewamy 1 i 1/2 szklanki bulionu.
Dusimy do miękkości (do momentu, aż bulion wyparuje).

Podajemy na gorąco :lol: do ziemniaczków i różnych surówek :lol:

Smacznego :!: :!: :!:
 

yuna

Member
Gru 11, 2005
32
0
0
Potrzebowałam coś zrobić ze schabu który przebywał w lodówce od prawie roku (zamarznięty na kość) i natrafiłam na ten przepis.Zrobiłam i wyszedł rewelacyjny, nie suchy, bardzo kruchy. Z tej porcji wyszły mi 2 obiady dla dwóch osób (na drugi dzień był również bardzo smaczny). Mężowi bardzo smakował. Bardzo dziękuję za przepis i z całego serca polecam innym.
icon_smile.gif
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Straszanie się cieszę, że smakowało
bussi.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Hichotko, uwielbiam Twoje mięsne inspiracje... i nie tylko
icon_smile.gif


Przepyszny schabik - POLECAM!!!