Schab w tymianku i rozmarynie:
1 kg schabu (zamrożony kawałek)
3/4 kostki masła
1 łyżka suszonego rozmarynu
1 łyżka suszonego tymianku
8 ząbków czosnku
1 duża cebula
sól
pieprz biały mielony
papryka słodka mielona
1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
Zamrożony kawałek schabu podsmażamy z każdej strony na 1/2 z całości masła.
Podsmażamy go tak by jego wierzch nabrał złotawego koloru.
Tak podsmażony schab kroimy ostrym nożem (gdyż w środku jest jeszcze zamrożony) w plastry takie pół centymetrowe.
Każdy plaster schabu posypujemy delikatnie solą i mocno przyprawami.
Na patelni rozgrzewamy drugą część masła i układamy na nim schab.
Smażymy go z każdej strony... na wolnym ogniu.
Po ok. 25 minutach smażenia do schabu dodajemy czosnek i cebulę pokrojoną w plasterki.
Smażymy 15-20 minut i podlewamy 1 i 1/2 szklanki bulionu.
Dusimy do miękkości (do momentu, aż bulion wyparuje).
Podajemy na gorąco
do ziemniaczków i różnych surówek
Smacznego
1 kg schabu (zamrożony kawałek)
3/4 kostki masła
1 łyżka suszonego rozmarynu
1 łyżka suszonego tymianku
8 ząbków czosnku
1 duża cebula
sól
pieprz biały mielony
papryka słodka mielona
1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
Zamrożony kawałek schabu podsmażamy z każdej strony na 1/2 z całości masła.
Podsmażamy go tak by jego wierzch nabrał złotawego koloru.
Tak podsmażony schab kroimy ostrym nożem (gdyż w środku jest jeszcze zamrożony) w plastry takie pół centymetrowe.
Każdy plaster schabu posypujemy delikatnie solą i mocno przyprawami.
Na patelni rozgrzewamy drugą część masła i układamy na nim schab.
Smażymy go z każdej strony... na wolnym ogniu.
Po ok. 25 minutach smażenia do schabu dodajemy czosnek i cebulę pokrojoną w plasterki.
Smażymy 15-20 minut i podlewamy 1 i 1/2 szklanki bulionu.
Dusimy do miękkości (do momentu, aż bulion wyparuje).
Podajemy na gorąco
Smacznego