Piers indyka po jamajsku

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Dosc egzotyczne pieczone miesko w marynacie "jerk" z Jamajki, dobre na cieplo i na zimno.

duza piers indyka (1-1,5 kg)

Marynata typu "jerk":
1/2 szkl soku wycisnietego z pomaranczy
1/2 szkl octu z bialego wina
1/4 szkl jasnego sosu sojowego
1/4 szkl oliwy
1 papryczka jalapeno z zalewy drobno pokrojona
1 lyzka brazowego cukru
1 lyzeczka soli
1 lyyzeczka suszonego tymianku
1 lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki swiezo startej galki muszkatolowej
1 lyzka zmielonego ziela angielskiego
1 lyzka startego swiezego imbiru
3 zabki czosnku przecisnietego przez praske
4 zielone cebulki czesc zielona i biala pokrojone w plasterki
ewentualnie morele i sliwki suszone do nadziania

Wymieszac skladniki marynaty i zalac nia piers kurczka. Odstawic w przykrytym naczyniu najlepiej na noc do lodowki. Wyjac z marynaty, mozna nadziac sliwkami i morelami robiac w miesie male naciecia. Piec w zaleznosci od wagi miesa w rekawie foliowym (ja pieke razem z marynata, wowczas jest bardziej soczyste).
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
zrobilam bez owocow bo moje cudaki nie zjadlyby
sosik i mieso przepyszne :!: a ten zapach :roll: powalajacy po prostu
maz chwalil ze b.dobre uzylam przyprawy 8) :lol:
dziekuje bardzo i prosze więcej takich przepisow
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
z pieczonymi batatami
 

wiosna

Member
Mar 23, 2005
1,502
0
0
chodzilo mi o jarzyne, surowke, salatke
akurat wydaje mi sie ze taka piers po jamajsku powinna miec jakies rekomendacje z czym sie bardziej komponuje miedzy innymi na ilosc przypraw i jej roznorodnosc
osobiscie dla mie nie komponuje sie z kartoflami ale to kwestia gustu i smaku
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
kwestia dobrego gustu i smaku powinno byc nie wpisywanie podobnego rodzaju komentarzy
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
kwestia dobrego gustu i smaku powinno byc nie wpisywanie podobnego rodzaju komentarzy
hmmm a tego to ja nie rozumiem :roll: :roll: :roll: co w tym dziwnego, że ktoś spyta z czym to podać i ewentualnie wyrazi swoją opinię czy mu pasują tu ziemniaki czy też nie :roll: :roll: :roll:
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
[No message]
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Agusiu, mojemu Przemkowi bardzo smakowalo
icon_smile.gif
Nadzialam sliwkami suszonymi i podalam z salata i pieczonymi ziemniaczkami
icon_smile.gif
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Owieczko, ogromnie przepraszam, ze dopiero teraz zauwazylam Twoje pytanie. :oops: Ja pieke ponad 1,5 godz w rekawie foliowym , bez termoobiegu, gora/dol w 200 stopniach. Z termoobiegiem na pewno tez mozna, wtedy pewnie troszke nizsza temperatura i czas.

Mam nadzieje, ze twoja pieczen sie udala ?

Co do powyzszej dyskusji - z czym podawac:
ja wpisalam ten przepis na prosbe Sylion i stanowil on czesc naszego bozonarodzeniowego zimnego bufetu - tak ze my jedlismy piers z chlebkiem
icon_smile.gif
. Jako dodatek - sos zurawinowy z odrobina soku pomaranczowego.

Ale jak najbardziej mozna na cieplo - mysle , ze ryz lub pieczone ziemniaczki , a nawet puree sa tu calkiem na miejscu
icon_smile.gif


Biorac pod uwage egzotyczny rodowod przepisu - na pewno bardzo fajnie komponuja sie z nim jak pisala Sylion - bataty czyli slodkie ziemniaki.