Dosc egzotyczne pieczone miesko w marynacie "jerk" z Jamajki, dobre na cieplo i na zimno.
duza piers indyka (1-1,5 kg)
Marynata typu "jerk":
1/2 szkl soku wycisnietego z pomaranczy
1/2 szkl octu z bialego wina
1/4 szkl jasnego sosu sojowego
1/4 szkl oliwy
1 papryczka jalapeno z zalewy drobno pokrojona
1 lyzka brazowego cukru
1 lyzeczka soli
1 lyyzeczka suszonego tymianku
1 lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki swiezo startej galki muszkatolowej
1 lyzka zmielonego ziela angielskiego
1 lyzka startego swiezego imbiru
3 zabki czosnku przecisnietego przez praske
4 zielone cebulki czesc zielona i biala pokrojone w plasterki
ewentualnie morele i sliwki suszone do nadziania
Wymieszac skladniki marynaty i zalac nia piers kurczka. Odstawic w przykrytym naczyniu najlepiej na noc do lodowki. Wyjac z marynaty, mozna nadziac sliwkami i morelami robiac w miesie male naciecia. Piec w zaleznosci od wagi miesa w rekawie foliowym (ja pieke razem z marynata, wowczas jest bardziej soczyste).
duza piers indyka (1-1,5 kg)
Marynata typu "jerk":
1/2 szkl soku wycisnietego z pomaranczy
1/2 szkl octu z bialego wina
1/4 szkl jasnego sosu sojowego
1/4 szkl oliwy
1 papryczka jalapeno z zalewy drobno pokrojona
1 lyzka brazowego cukru
1 lyzeczka soli
1 lyyzeczka suszonego tymianku
1 lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki swiezo startej galki muszkatolowej
1 lyzka zmielonego ziela angielskiego
1 lyzka startego swiezego imbiru
3 zabki czosnku przecisnietego przez praske
4 zielone cebulki czesc zielona i biala pokrojone w plasterki
ewentualnie morele i sliwki suszone do nadziania
Wymieszac skladniki marynaty i zalac nia piers kurczka. Odstawic w przykrytym naczyniu najlepiej na noc do lodowki. Wyjac z marynaty, mozna nadziac sliwkami i morelami robiac w miesie male naciecia. Piec w zaleznosci od wagi miesa w rekawie foliowym (ja pieke razem z marynata, wowczas jest bardziej soczyste).