Kurczak pieczony w mleku i cytrynie wg J.Olivera*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Piekarnik na 200 stopni
kurczaka (około 1,5 kilograma ) porządnie przyprawić (u mnie sol, pieprz,
chili, rozmaryn do środka) obsmażyć na oliwie i maśle (jakies 100 g)
zdjać, tłuszcz zlać
kurczaka włożyć abarot do brytfanki

do kurczaka dodać:
600 ml mleka
skórkę z 2 cytryn
garść swieżej szałwii
10 ząbków czosnku (nieobranych)
ja wcisnełam jeszcze trochę soku z cytryny

piec 1,5 h co jakiś czas polewając sosem

sos sie zetnie i o to chodzi

298004.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Będę robić w najbliższej przyszłości, może nawet na ten weekend .
Kurczaka w całości piekłaś? Ja raczej z samymi udkami zrobię.
skórkę taką utartą trzeba dać? widzę na zdjęciu ćwiarteczkę cytryny ze skórką, to może zamiast skórki całą cytrynę dam.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,670
113
Piecze się.
Wzięłam same podudzia (pałki), żeby było szybciej.


EDIT:
Bardzo smaczny. Sos zmiksowałam żyrafą, by wyglądał apetyczniej.
Podudzia doprawiłam solą, czosnkiem, pieprzem, cytryną i posiekaną szałwią, oprószyłam lekko mąką i obsmażyłam na maśle.
Do mleka dodałam trochę drobno posiekanego czosnku, skórkę z cytryny, całe ząbki czosnku i listki szałwi. Pod koniec pieczenia dołożyłam jak marghe kilka ćwiartek cytryny. Piekłam 40 minut (w 200, a potem w 190 stopniach).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: