Srebrzyste pakieciki ziemniaczane

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Pracy przy tych ziemniaczkach nie ma wcale. Trzeba tylko pamietac , zeby ok. godzine przed obiadem czy kolacja wstawic je do piekarnka. Proste i smaczne.

ziemniaczanepakieciki3w3lz.jpg


liczba porcji: dla 3 osob

po 3 niewiekie ziemniaki na pakiecik (w mundurkach pokrojone w poprzek na polowki)
1 cebula pokrojona w cienkie poltalarki
6 zabkow czosnku pokrojonych w plasterki
po 1 lyzeczce suszonego rozmarynu i majeranku
sol morska i pieprz do smaku
3 lyzki startego parmezanu
oliwa do spryskania folii i ziemniakow

Na 3 odpowiedniu duzych i wysmarowanych oliwa arkuszach folii aluminiowej rozkladany ziemniaczki, cebule, czosnek. Spryskujemy oliwa, posypujemy ziolami, sola, pieprzem i parmezanem. Szczelnie zawijamy pakieciki. Wstawiamy do goracego pieca (200-220 stopni) na 50- 60 min, az ziemniaczki sie zrumienia.
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
Fajny przepis i napewno sie skusze.
 

dorajl

Member
Paź 15, 2005
112
0
0
Mmmm...
icon_razz.gif


A czy one są miękkie, czy raczej chrupiące, jak frytki?
 

dorajl

Member
Paź 15, 2005
112
0
0
Czyli takie, jak lubimy.
Może jutro spróbuję zrobić. :wink:
 

ZielonyKot

Member
Lut 25, 2005
422
0
0
wygląda i brzmi przeapetycznie! robię dziś na kolację!

update:
zrobiłam i wyszły pyszne! tylko upioooornie długo się piekły :lol: mam chyba jakis lewy piekarnik :lol:
 

dorajl

Member
Paź 15, 2005
112
0
0
W mojej wersji, zastąpiłam rozmaryn ziołami prowansalskimi i zmniejszyłam ilość czosnku, ale zapomniałam o parmezanie.
Były pysznym dodatkiem do dzisiejszego drugiego dania.
Polecam!

Bardziej srebrzyste:

[/url]

I już mniej srebrzyste, ale za to wreszcie jadalne:

[/url]
[/img]

Zielony Kocie - następnym razem wrzuć na parę minut do gorącej wody, odcedź i dalej rób tak, jak radziła autorka. Szybciej dojdą.