- Sty 27, 2006
- 4,370
- 1,776
- 113
Jest bardzo wiele sposobow na przygotowanie tej potrawy, więc podaję ten, ktory mnie najbardziej się podoba <!--emoid
--><!--endemo-->
2-3 srednie baklazany (wybieramy takie podluzne, nie okrągle. Bardzo lubię wlasnie w tym daniu baklazany bialego koloru, bo są bardziej delikatne w smaku i szybciej się pieką)
50 g masla
1 malutka cebulka (nie za ostra)
sol, pieprz czarny
natka pietruszki
Mozna baklazany upiec w piekarniku. Ja lubię zeby bylo trochę czuc dymkiem, więc piekę na gorze. Kladę na fajerkę taką siatkę rozsiewającą ogien, klade na nią baklazany i piekę, az będą miękie. Nie martwic się, jesli sczarnieją, bo po obebraniu ze skorki po spaleniznie nie będzi i sladu. Ale nie przesadzac z tym pieczeniem
by nie przyjechala straz pozarna. Upieczone baklazany jeszcze cieple (wazne! Jesli zbyt parzy palce, to mozna co jakis czas maczac je w misce z zimną wodą, ktorą sobie przyszykowac wczesniej) obebrac ze skorki, obrane posiekac, dodac maslo, cebulkę pokrajaną w piorka, doprawic solą i pieprzem. Posypac natką pietruszki i podawac z bialym chlebem, pitą lub lawaszem
tradycyjnie babaganush robi się z oliwą z oliwek i pieprzem chili.
Smacznego
2-3 srednie baklazany (wybieramy takie podluzne, nie okrągle. Bardzo lubię wlasnie w tym daniu baklazany bialego koloru, bo są bardziej delikatne w smaku i szybciej się pieką)
50 g masla
1 malutka cebulka (nie za ostra)
sol, pieprz czarny
natka pietruszki
Mozna baklazany upiec w piekarniku. Ja lubię zeby bylo trochę czuc dymkiem, więc piekę na gorze. Kladę na fajerkę taką siatkę rozsiewającą ogien, klade na nią baklazany i piekę, az będą miękie. Nie martwic się, jesli sczarnieją, bo po obebraniu ze skorki po spaleniznie nie będzi i sladu. Ale nie przesadzac z tym pieczeniem

tradycyjnie babaganush robi się z oliwą z oliwek i pieprzem chili.
Smacznego

Ostatnią edycję dokonał moderator: