Babaganusz*

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,370
1,776
113
kasha
poprosic mozna, ale musze zatelefonowac i spytac, a dzisiaj juz tego nie zrobie. Bo sama nie pieke
icon_smile.gif
)))

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,370
1,776
113
kasha

No i wreszcie ten przepis. Bardzo mglisty
icon_smile.gif
)))) Inaczej nie udalo sie dowiedziec sie
icon_smile.gif
Musze jednak powiedziec, ze to starsza pani, ksiazek o pieczeniu chleba nie czyta, ani po necie buszuje
icon_smile.gif
a i nie bardzo raczyla tym przepisem dzielic sie (chyba o konkurencje sie boi
icon_smile.gif
)))) )
tutaj raczej nie zakwas jako zakwas figuruje :shock: ona powiedziala, ze bierze stare ciasto (takie sprzed 4-5 dni) i rozprowadza go ciepla woda, by bylo gestawo-plynne.
No i szklanke tego ciasta
2 kg maki
cieplej wody tyle, by bylo elastyczne ciasto
sol
Ze wszystkich skladnikow zamiesic ciasto, zostawic na 1-1.5 godziny, troche go pomiesic, potem zostawic na jeszcze 2-3 godziny, a mozna i na noc. (ona to miesi ciasto wieczorem, a piecze z samego rana - okolo 4-5 godziny :shock:
potem podzielic ciasto na okragle buleczki i znow zostawic pod sciereczka na pol godziny, bardzo cienko walkowac i piec. Gotowy lawasz jest elastyczny jak nalesnik. Przechowywac w folii.

trzkasienka
a ja tez nie wszystko lubie. Sa takie rzeczy, ktore nie bardzo mnie odpowiadaja
icon_smile.gif
))) naprz. goraca zupa z jogurtu
icon_smile.gif
))))

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Elu bardzo dziękuję, baaaardzo :anbetung:

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,370
1,776
113
kasha
Baaaaaaardzo na zdrowie! Jezeli bedziesz miala odwage na ten chlebek, to daj znac, jak poszlo
icon_smile.gif
Maz ciagle mnie namawia, bym sama robila, ale jakos nie robie
icon_smile.gif
))))

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
CYTATJa lubię zeby bylo trochę czuc dymkiem, więc piekę na gorze. Kladę na fajerkę taką siatkę rozsiewającą ogien
zupełnie nie wiem, o czym mowa - prosze o wyjasnienie

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,370
1,776
113
Malgosimi
To jest taki metalowy krazek (albo prostokat) z bardzo drobnymi otworkami, ktory kladzie sie na fajerke by w miare rownomiernie nagrzac sie. Dlatego mozna na malutkiej fajerce postawic wiekszy garnek lub patelnie. Chyba o takich urzadzeniach teraz to nie bardzo wiadomo
icon_smile.gif
))))))
Jesli nie masz takiej siatki, to mozna polozyc cos metalowego, cos, co mozna klasc na otwartym ogniu i tak, by sie nie przepalilo.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy