Pierniczki

anik

Member
Paź 17, 2005
88
0
0
Pierniczki z przepisu ktorym uraczyl mnie kolega z pracy
icon_smile.gif

Idealne do wieszania na choinke, chetnie zmiekna po dluzszym lezakowaniu w puszce, gdyby zaistniala potrzeba szybkiej degustacji wystarczy im zaaplikowac do puszki kawaleczek jablka
icon_smile.gif


skladniki: (to jest na cala, porcje ale ja robilam z polowy i wyszlo ok 160 pierniczkow)

2kg maki pszennej
ok 1kg cukru
1 miod (~500g)
8-10 zoltek
2 masła lub ew. margaryny
5 dkg kakao
2 paczki przypraw piernikowych (ja dalam 2 paczki do polowy porcji, bo lubie mocno korzenne)
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki sody

przygotowanie:

tluszcz, cukier, miod i kakao roztopic. Do maki dodac przyprawy proszek sode i zoltka oraz roztopiona schlodzona mase. wyrobic, wykrawac i piec ok 10 minut w temp 160-170 stopni.

ozdobic lukrem, migdalami i czym kto lubi
icon_smile.gif



a44gq.jpg
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
o kurcze z tych proporcji to chyba kolega ciastka na pół roku piekł :lol: ;)

P.S.
Anik prześliczny masz avatarek, wczoraj miałam to napisać ale zaponiałam ;)
 

anik

Member
Paź 17, 2005
88
0
0
dziekuje :oops:
ja zwykle pieke z polowy bo to wychodzi okolo 160 sztuk
icon_smile.gif
ostatnio pieklam 160*4 :dump: :dump: tesciowa,rodzinka,znajomi,choinka :lol:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
o Boże...chyba cały dzień Ci to zajęło :shock: ja piekę tylko dla rodziców i siostry więc malutko
icon_smile.gif
 

anik

Member
Paź 17, 2005
88
0
0
4 weekendy dokladnie :d ja to zawsze robie na raty, w sobote pieke, w niedziele dekoruje :mrgreen:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
ja w niedziele nie miałabym już co dekorować :lol:
 

anik

Member
Paź 17, 2005
88
0
0
produkcja tegoroczna zakonczona, 2 dni, 500 piernikow w jeden 200 w drugi 300
rofl.gif

a5tc1.jpg


sugerowane modyfikacje w przepisie: (podaje modyfikacje na polowe porcji czyli kg maki):
- zamiast 4-5zoltek dalam 2 duze jajca
- dodalam szczypte pieprzu, imbiru i lyzeczke, dwie cynamonu
- dalam 2.5szklanki cukru (wiec troche mniej niz pol kg)
- miodu dalam ciut wiecej (na oko lalam tak z 3/4 sloiczka o pojemnosci 375)

walkowalam baardzo cieniutko
icon_smile.gif
czesc robilam z witrazykami
icon_smile.gif
 

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
wow
fiesgrins.gif
dla całej armii chyba piekłaś
icon_mrgreen.gif
zazdroszczę bo piękne są
icon_redface.gif

czy są miękkie krótko po upieczeniu? czy trzeba czekać parę dni??
cry_1.gif
 

anik

Member
Paź 17, 2005
88
0
0
trzeba czekac, ale jak dasz jablko do puszki to zmiekna za 2 dni przeciez
icon_smile.gif
teraz pani z pracy, ktora je robila mowi ze po 3 tygodniach w puszce ma je teraz mieciutenkie
icon_smile.gif


ale ja nie chce zeby moje miekly, wole takie chrupiace i cieniutkie
icon_smile.gif
w zeszlym roku robilam grube i po 2-3 dniach z jablkiem mialam fajne mieciutenkie
icon_smile.gif
ale cieniutkie sa ladniejsze
icon_smile.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

anik

Member
Paź 17, 2005
88
0
0
gruebel_2.gif
moze mam jakies lewe szklanki
rofl.gif
z kg cukru wyszlo mi okolo 6 szklanek
rofl.gif
ale to nie byl cukier krysztal tylko takie cos miedzy pudrem a zwyklym, taki drobny
gruebel_2.gif
 

anik

Member
Paź 17, 2005
88
0
0
fiesgrins.gif

Ja wczoraj robilam - tak jak pisalam powyzej modyfikacje sa wskazane
icon_smile.gif
robie juz tylko z nimi
icon_smile.gif

a tu pare fote zeszlorocznych :

a4zf8tf5.jpg


a6ev5oo5.jpg


a16rp0rg8.jpg
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Anik
icon_eek.gif

Zwyklym lukrem robilas ozdoby
icon_question.gif
icon_question.gif
icon_question.gif
 

anik

Member
Paź 17, 2005
88
0
0
Ilona - tak zupelnie zwyklym
icon_smile.gif
bardzo gestym z bialka i cukru pudru, wyciskalam go z recznie robionej tytki-rozka z papieru do pieczenia obklejonej tasma klejaca dookola, zeby lukier nie uciekal
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

markoto

Member
Sie 9, 2005
68
0
0
sorry jesli bytanie banalne ale to bialko na lukier musi byc ubite? ma wyjsc z tego cos jak beza?? w jakich proporcjach mniej wecej?