Pierniczki z przepisu ktorym uraczyl mnie kolega z pracy
Idealne do wieszania na choinke, chetnie zmiekna po dluzszym lezakowaniu w puszce, gdyby zaistniala potrzeba szybkiej degustacji wystarczy im zaaplikowac do puszki kawaleczek jablka
skladniki: (to jest na cala, porcje ale ja robilam z polowy i wyszlo ok 160 pierniczkow)
2kg maki pszennej
ok 1kg cukru
1 miod (~500g)
8-10 zoltek
2 masła lub ew. margaryny
5 dkg kakao
2 paczki przypraw piernikowych (ja dalam 2 paczki do polowy porcji, bo lubie mocno korzenne)
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki sody
przygotowanie:
tluszcz, cukier, miod i kakao roztopic. Do maki dodac przyprawy proszek sode i zoltka oraz roztopiona schlodzona mase. wyrobic, wykrawac i piec ok 10 minut w temp 160-170 stopni.
ozdobic lukrem, migdalami i czym kto lubi

Idealne do wieszania na choinke, chetnie zmiekna po dluzszym lezakowaniu w puszce, gdyby zaistniala potrzeba szybkiej degustacji wystarczy im zaaplikowac do puszki kawaleczek jablka

skladniki: (to jest na cala, porcje ale ja robilam z polowy i wyszlo ok 160 pierniczkow)
2kg maki pszennej
ok 1kg cukru
1 miod (~500g)
8-10 zoltek
2 masła lub ew. margaryny
5 dkg kakao
2 paczki przypraw piernikowych (ja dalam 2 paczki do polowy porcji, bo lubie mocno korzenne)
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki sody
przygotowanie:
tluszcz, cukier, miod i kakao roztopic. Do maki dodac przyprawy proszek sode i zoltka oraz roztopiona schlodzona mase. wyrobic, wykrawac i piec ok 10 minut w temp 160-170 stopni.
ozdobic lukrem, migdalami i czym kto lubi

