Chocolate Bread- coś na śniadanie

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
wg Chocolate & Baking. Dobre dla tych, którzy jedzą słodkie śniadania

450 g mąki
25 g kakao/ 50 g czekolady w proszku
6 łyżek cukru (5, jeśli używamy czekolady)
1 łyżeczka soli
1 opakowanie suchy drożdży
1 łyżka oleju
300 ml letniej wody

Wymieszać suche składniki. Połączyć wodę i olej. Wlać płyn do mieszanki drożdżowej, zamieszać, zagnieść. Pozostawić w misce do wyrośnięcia przez 60 min. Ciasto wyjąć z miski, spuścić na blat, zagnieść kilka razy. Włożyć do foremki (keksówka dł 30cm), pozostawić do wyrośnięcia przez 30 min.
Piec 25- 30 min w 200st.

Drożdże- spokojnie można poprzestać na 1 łyżeczce.

Lekko słodkawy, dobry z masłem, twarożkiem i/lub dżemem, miodem

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Jestem w trakcie robienia
fiesgrins.gif

Ciekawi mnie taka rzecz....ciasto po zmieszaniu mokrych i suchych składników jest bardzo lepiące. Czy tak ma być?
gruebel_2.gif
dosypałam trochę mąki, niewiele, bo bałam się, że ciasto zrobi się ciężkie...No i rośnie takie lepkie.
Pewnie nikt mi nie odpowie w ciągu 40 min
icon_sad.gif
bo tyle jeszcze ciasto będzie rosło...
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
ewalukas @ 13 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=394090Ciekawi mnie taka rzecz....ciasto po zmieszaniu mokrych i suchych składników jest bardzo lepiące.
Wiem, że już za późno, ale i tak napiszę
icon_mrgreen.gif


Ciasto jest nieco lepkie, ale daje uformować się w bochenek. Czasem trzeba dosypać nieco więcej mąki (sama mąka ma różną wilgotność, a i wilgotność otoczenia ma wpływ). Zadarza mi się dosypywać i 1/2 szkl.

Chlebek się udał?
 

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
Ja zrobiłam i wszyscy, którzy próbowali byli zachwyceni. To chyba było pierwsze drożdżowe, które tak dobre mi wyszło
freu.gif

Chociaż jako fanka chlebka tureckiego dodałabym troszkę więcej cukru i rodzynki
fiesgrins.gif

Ale był naprawdę pyszny, bardzo puszysty, mięciutki i lekki.chleb_czekoladowy.jpg
 

Załączniki

  • chleb_czekoladowy.jpg
    chleb_czekoladowy.jpg
    129.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Dopiero odpisuję
icon_redface.gif
Niestety chlebek się nie udał
icon_sad.gif
Jak już jako tako dało się uformować bochenek, to podczas pieczenie popękał. W ogóle to zrobiło się cięzkie, zakalcowate
gruebel_2.gif
Jak dla nas było czuć mocno drożdże. No ale to ja coś pewnie sknociłam
icon_mrgreen.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
ewalukas @ 27 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=421818Niestety chlebek się nie udał
Tak mi przykro!


ewalukas @ 27 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=421818Jak dla nas było czuć mocno drożdże. No ale to ja coś pewnie sknociłam
icon_mrgreen.gif
Ile drożdży dodałaś? I ile czasu wyrastało ciasto?


bietka @ 27 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=421907A w automacie wyrobić i upiec można?
Maszyny nie mam, ale sądzę, że nie będzie problemów
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Było wszystko jak w przepisie
gruebel_2.gif
no może ciasto wyrastało 10-15 min dłużej
icon_rolleyes.gif