- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
wg Chocolate & Baking. Dobre dla tych, którzy jedzą słodkie śniadania
450 g mąki
25 g kakao/ 50 g czekolady w proszku
6 łyżek cukru (5, jeśli używamy czekolady)
1 łyżeczka soli
1 opakowanie suchy drożdży
1 łyżka oleju
300 ml letniej wody
Wymieszać suche składniki. Połączyć wodę i olej. Wlać płyn do mieszanki drożdżowej, zamieszać, zagnieść. Pozostawić w misce do wyrośnięcia przez 60 min. Ciasto wyjąć z miski, spuścić na blat, zagnieść kilka razy. Włożyć do foremki (keksówka dł 30cm), pozostawić do wyrośnięcia przez 30 min.
Piec 25- 30 min w 200st.
Drożdże- spokojnie można poprzestać na 1 łyżeczce.
Lekko słodkawy, dobry z masłem, twarożkiem i/lub dżemem, miodem
450 g mąki
25 g kakao/ 50 g czekolady w proszku
6 łyżek cukru (5, jeśli używamy czekolady)
1 łyżeczka soli
1 opakowanie suchy drożdży
1 łyżka oleju
300 ml letniej wody
Wymieszać suche składniki. Połączyć wodę i olej. Wlać płyn do mieszanki drożdżowej, zamieszać, zagnieść. Pozostawić w misce do wyrośnięcia przez 60 min. Ciasto wyjąć z miski, spuścić na blat, zagnieść kilka razy. Włożyć do foremki (keksówka dł 30cm), pozostawić do wyrośnięcia przez 30 min.
Piec 25- 30 min w 200st.
Drożdże- spokojnie można poprzestać na 1 łyżeczce.
Lekko słodkawy, dobry z masłem, twarożkiem i/lub dżemem, miodem

Ostatnią edycję dokonał moderator: