- Paź 28, 2004
- 1,551
- 0
- 0
150 g masła lub margaryny
200 g masy marcypanowej
40 g cukru
1 paczka cukru waniliowego
3 żółtka
1 jajko
2 łyżki migdałowego likieru (albo olejku migdałowego)
50 ml mleka
300 g mąki
1.Masło lub margaryną z pokruszoną masą marcypanową i cukrem waniliowym dokładnie rozcieram.I to słowo "dokładnie" podkreślam jeszcze raz.Róbcie co chcecie ale masa musi być gładka.
2.Do marcepanowej masy dodaję pozostałe składniki i mieszam .
3.Z ciasta wyciskam taką specjalną maszynką do ciastek różne kształty.(ciasto nie może być zimnie,musi mieć temperaturę pokojową)
Bez problemu można zastosować wkładkę do maszyny do mięsa.
4.Z pieczeniem jak zawsze są problemy .Trzeba metody prób.
W moim piekarniku przy temp 170 stopni jakieś 15 minut.
Właściwie ciastka te nadają sie za jakieś dwa dni do zjedzenia. Można z nimi kombinować co tylko komu do głowy przyjdzie.A to posmarować czekoladą i dwa skleić razem, A to posmarować lukrem i na to posypać jeszcze np posiekane pistacje.
200 g masy marcypanowej
40 g cukru
1 paczka cukru waniliowego
3 żółtka
1 jajko
2 łyżki migdałowego likieru (albo olejku migdałowego)
50 ml mleka
300 g mąki
1.Masło lub margaryną z pokruszoną masą marcypanową i cukrem waniliowym dokładnie rozcieram.I to słowo "dokładnie" podkreślam jeszcze raz.Róbcie co chcecie ale masa musi być gładka.
2.Do marcepanowej masy dodaję pozostałe składniki i mieszam .
3.Z ciasta wyciskam taką specjalną maszynką do ciastek różne kształty.(ciasto nie może być zimnie,musi mieć temperaturę pokojową)
Bez problemu można zastosować wkładkę do maszyny do mięsa.
4.Z pieczeniem jak zawsze są problemy .Trzeba metody prób.
W moim piekarniku przy temp 170 stopni jakieś 15 minut.
Właściwie ciastka te nadają sie za jakieś dwa dni do zjedzenia. Można z nimi kombinować co tylko komu do głowy przyjdzie.A to posmarować czekoladą i dwa skleić razem, A to posmarować lukrem i na to posypać jeszcze np posiekane pistacje.