- Wrz 16, 2004
- 886
- 0
- 0
Ciasteczka szwajcarskie
250 g cukru
250 g zmielonych migdałów
1 szczypta cynamonu
2 łyżki mąki
2 białka
100 g gorzkiej czekolady
Wymieszać cukier, migdały, cynamon i mąkę. Z białek ubić sztywną pianę i ostrożnie połączyć ją z resztą wymieszanych składników. Czekoladę stopić i wymieszać z ciastem. Gotowe ciasto rozwałkować na cukrze (a nie na mące) na grubość ok. 5 mm, wykrawać ciasteczka i kłaść je na blachę wyłożoną pergaminem. Pozostawić ciasteczka na 1 godzinę do wysuszenia.
Piec 5 min. w uprzednio nagrzanym do 250 °C piekarniku.
250 g cukru
250 g zmielonych migdałów
1 szczypta cynamonu
2 łyżki mąki
2 białka
100 g gorzkiej czekolady
Wymieszać cukier, migdały, cynamon i mąkę. Z białek ubić sztywną pianę i ostrożnie połączyć ją z resztą wymieszanych składników. Czekoladę stopić i wymieszać z ciastem. Gotowe ciasto rozwałkować na cukrze (a nie na mące) na grubość ok. 5 mm, wykrawać ciasteczka i kłaść je na blachę wyłożoną pergaminem. Pozostawić ciasteczka na 1 godzinę do wysuszenia.
Piec 5 min. w uprzednio nagrzanym do 250 °C piekarniku.