- Wrz 1, 2005
- 13,227
- 1
- 0
Zwykle piekę oba,więc i przepis mam razem.Wychodzą mi dwie duże "ciasteczkowe" blachy
Ciasto
1 kg krupczatki
60 dag tłuszczu (masło lub smalec,lub mieszam)
10 dag cukru
4 żółtka
1 jajko
1 cukier waniliowy
wyrabiam szybciutko,aby tylko sie połączyło, do lodówki na co najmniej godzinę (nieraz było przeszło dobę i też mu nie zaszkodziło),wylepiam blachę,nakłuwam widelcem i piekę,jak kruche ciasteczka
Polewa z kakaowego kajmaku
2 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao lub tabliczkę gorzkiej czekolady
Wykonanie :
gotowac 11 (tylko) minut
Polewa pomarańczowa - surowa
1,5 pomarańczy
0,5 cytryny
0,5 kg cukru
1 białko (surowe)
Cytrusy wyszorować,spażyć skórkę,usunąć pestki.Wszystko zmiksować na jednolitą masę,wylac na upieczone ciasto.Zastyga do 2 dni,zrobic wcześniej
Ciasto
1 kg krupczatki
60 dag tłuszczu (masło lub smalec,lub mieszam)
10 dag cukru
4 żółtka
1 jajko
1 cukier waniliowy
wyrabiam szybciutko,aby tylko sie połączyło, do lodówki na co najmniej godzinę (nieraz było przeszło dobę i też mu nie zaszkodziło),wylepiam blachę,nakłuwam widelcem i piekę,jak kruche ciasteczka
Polewa z kakaowego kajmaku
2 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao lub tabliczkę gorzkiej czekolady
Wykonanie :
gotowac 11 (tylko) minut
Polewa pomarańczowa - surowa
1,5 pomarańczy
0,5 cytryny
0,5 kg cukru
1 białko (surowe)
Cytrusy wyszorować,spażyć skórkę,usunąć pestki.Wszystko zmiksować na jednolitą masę,wylac na upieczone ciasto.Zastyga do 2 dni,zrobic wcześniej