Wołowina inaczej*

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
Kto nie zna bolączki pod nazwą spóźnialscy goście? To zmora wszystkich starannych kucharzy.
Podam Wam sprawdzony przepis na to, jak kulinarnie zachwycić takie towarzycho i jednocześnie nie stracić równowagi ducha.

Wołowina inaczej.

Kawał roastbeef-u (ze 2 kg) sól, pieprz, musztarda, oliwa do obsmażenia
UWAGA! To ma być kawałek szlachetnej wołowiny, taki jak na roastbeef angielski!!! Zwykłe wołowe na pieczeń się tu nie nadaje!!!

Mięso o temperaturze pokojowej!!! Poobcinać wszelkie błony i tłuszczyki. Natrzeć solą i pieprzem. Posmarować z góry musztardą. Natychmiast umieścić w pasującej formie, i bez przykrycia wstawić do piekarnika na 3 godziny na tylko 80 stopni!!!
Po osiągnięciu temperatury 58 – 60 stopni we wnętrzu pieczeni, jest ona gotowa do obsmażania. Kto ma termometr do pieczenia mięs, niech to kontroluje. Kto nie ma takiego termometru, niech koniecznie trzyma mięso w piecu przez owe 3 godziny.
Gdy osiągnie podaną temperaturę, albo upłynie podany czas, wyjąć z pieca i mocno obsmażyć na patelni na ostrym ogniu ze wszystkich stron. Wstawić z powrotem do pieca na 60 stopni. Tak może czekać bez żadnej szkody na spóźnialskich gości. Będzie różowiutka, mięciutka i aromatyczna.
Wesołych i udanych na stole Świąt Wielkanocnych, życzy Puchu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Wiesz to może jest i dobra (napewno dobre), ale wybacz skąd nagle wytrzasnąć 2 kilo roastbeet-u.
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Puchatku czy moze zmienić tytuł na taki zeby czytelnik maił pojecie jaki przepis jest w środku?

Europa najwygodniej chyba bedzie jakiegoś byczka trzymac w odwodzie i w razie potrzeby wykroic kawałek odpowiedni :mrgreen: Wygląda na to ze taki drobiazg zawsze powinien siedziec w lodówce a goście jak już mają zamiar wpaść bez uprzedzenia to najlepiej z 4 godzinnym opóxnieniem :mrgreen: :cheers:
 

ewa.c3

Member
Sty 3, 2006
6
0
0
Wydaje mi się ,że chodzi o gości spóźnionych a nie niezapowiedzianych
icon_smile.gif

Niestety mnie tez spóźnialscy goście zdażają się .
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Interesujący przepis.
Uważam jednak, że spóźnialscy goście - czyli tacy, którzy nie szanują czasu i wysiłku sewgo gospodarza, nie zasłużyli sobie na 2 kg najlepszego rostbefu, z kawałka "szlachetnej wołowiny, jak na roastbeef angielski". phi_.gifnie_ma_mowy1.gif.











icon_wink.gif
 

Załączniki

  • phi_.gif
    phi_.gif
    2.1 KB · Wyświetleń: 1
  • nie_ma_mowy1.gif
    nie_ma_mowy1.gif
    1.1 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0