IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Mazurek Olgi + foto
Lola
post 14 Apr 2006, 12:58
Post #1





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 11
Dołączył: 17-March 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 1.517



Dziś zrobiłam take Mazurki:
Ciasto
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 kostki masła
2 łyżki smalcu
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany

Dżem z czarnej porzeczki

Krem
1 kostka asła
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka kwaśnej śmietany
sok z połowy cytryny

Polewa:
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki wody lub mleka

Ciasto zagnieść i piec 20-30 minut na złoty kolor w temp. 180
upieczone i ostudzone posmarować dżemem.

Do kremu wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy po jednej łyżce śmietany i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
Gotowym kremem pokrywamy ciasto.

Następnie robimy polewę. Składniki mają się połączyć, cukier rozpuścić, ale nie wolno dopuścić do zagotowania.
pokrywamy mazurka, dekorujemy i gotowe.

a tak wszystko wygląda krok po kroku:









Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adria
post 14 Apr 2006, 13:51
Post #2


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.641
Dołączył: 2-December 05
Skąd: Świętokrzyskie
Użytkownik nr: 1.042



piękne! ten sposób na zrobienie kremu nawet mi się spodobał - jest prościuchny w wykonaniu ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 10th December 2019 - 14:11