Dziś zrobiłam take Mazurki:
Ciasto
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 kostki masła
2 łyżki smalcu
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Dżem z czarnej porzeczki
Krem
1 kostka asła
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka kwaśnej śmietany
sok z połowy cytryny
Polewa:
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki wody lub mleka
Ciasto zagnieść i piec 20-30 minut na złoty kolor w temp. 180
upieczone i ostudzone posmarować dżemem.
Do kremu wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy po jednej łyżce śmietany i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
Gotowym kremem pokrywamy ciasto.
Następnie robimy polewę. Składniki mają się połączyć, cukier rozpuścić, ale nie wolno dopuścić do zagotowania.
pokrywamy mazurka, dekorujemy i gotowe.
a tak wszystko wygląda krok po kroku:
Ciasto
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 kostki masła
2 łyżki smalcu
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Dżem z czarnej porzeczki
Krem
1 kostka asła
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka kwaśnej śmietany
sok z połowy cytryny
Polewa:
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki wody lub mleka
Ciasto zagnieść i piec 20-30 minut na złoty kolor w temp. 180
upieczone i ostudzone posmarować dżemem.
Do kremu wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy po jednej łyżce śmietany i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
Gotowym kremem pokrywamy ciasto.
Następnie robimy polewę. Składniki mają się połączyć, cukier rozpuścić, ale nie wolno dopuścić do zagotowania.
pokrywamy mazurka, dekorujemy i gotowe.
a tak wszystko wygląda krok po kroku:





Ostatnią edycję dokonał moderator: