Mazurek Olgi + foto

Lola

Member
Mar 17, 2006
11
0
0
Dziś zrobiłam take Mazurki:
Ciasto
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 kostki masła
2 łyżki smalcu
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany

Dżem z czarnej porzeczki

Krem
1 kostka asła
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka kwaśnej śmietany
sok z połowy cytryny

Polewa:
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki wody lub mleka

Ciasto zagnieść i piec 20-30 minut na złoty kolor w temp. 180
upieczone i ostudzone posmarować dżemem.

Do kremu wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy po jednej łyżce śmietany i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
Gotowym kremem pokrywamy ciasto.

Następnie robimy polewę. Składniki mają się połączyć, cukier rozpuścić, ale nie wolno dopuścić do zagotowania.
pokrywamy mazurka, dekorujemy i gotowe.

a tak wszystko wygląda krok po kroku:

dscn16713xp.png


dscn16726mk.png


dscn16739pu.png


dscn16741ym.png


dscn16753hu.png
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Adria

Member
Gru 2, 2005
1,641
0
0
piękne! ten sposób na zrobienie kremu nawet mi się spodobał - jest prościuchny w wykonaniu ;)