Ciasto pomarańczowe

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
ciasto pomarańczowe

1 kostka margaryny
6 jaj
35 dag cukru
35 dag mąki
1 pomarańcz
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Na koniec dać mąkę z proszkiem. Dodać skórkę i sok z pomarańczy. Przełożyć do formy i piec ok. 45 min w temp. 150-160 stopni.

Pomarańcz można zastąpić cytryną, tylko wtedy trzeba dać 2 sztuki! Robiłam to ciasto wiele razy i wychodzi naprawdę pyszna babeczka. Z tym że ja najczęściej ucieram margarynę z cukrem i samymi żółtkami, a białka ubijam osobno i na końcu łączę z ciastem - wydaje mi się że dzięki temu babka jest troszkę bardziej pulchna, ale niestety trudniej się uciera, bo masa bez całych jaj jest dużo gęściejsza. Ale i tak bardzo polecam, a zdjątka na zachętę (w wersji świątecznej i bez).

BABA_WIELKANOCNA%20004.jpg
BABA_WIELKANOCNA%20006.jpg
/n
Babeczki%20016.jpg
Babeczki%20021.jpg
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
ale foty :shock: zapisuje :mrgreen:
 

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
ja robie bardzo podobne ale z cytryna! dziekuje za pomysł z pomarańczą! a moze inne cytrusy sie nadadzą? próbował ktosz grejfrutem albo mandarynka...?