ciasto pomarańczowe
1 kostka margaryny
6 jaj
35 dag cukru
35 dag mąki
1 pomarańcz
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Na koniec dać mąkę z proszkiem. Dodać skórkę i sok z pomarańczy. Przełożyć do formy i piec ok. 45 min w temp. 150-160 stopni.
Pomarańcz można zastąpić cytryną, tylko wtedy trzeba dać 2 sztuki! Robiłam to ciasto wiele razy i wychodzi naprawdę pyszna babeczka. Z tym że ja najczęściej ucieram margarynę z cukrem i samymi żółtkami, a białka ubijam osobno i na końcu łączę z ciastem - wydaje mi się że dzięki temu babka jest troszkę bardziej pulchna, ale niestety trudniej się uciera, bo masa bez całych jaj jest dużo gęściejsza. Ale i tak bardzo polecam, a zdjątka na zachętę (w wersji świątecznej i bez).
/n
1 kostka margaryny
6 jaj
35 dag cukru
35 dag mąki
1 pomarańcz
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Na koniec dać mąkę z proszkiem. Dodać skórkę i sok z pomarańczy. Przełożyć do formy i piec ok. 45 min w temp. 150-160 stopni.
Pomarańcz można zastąpić cytryną, tylko wtedy trzeba dać 2 sztuki! Robiłam to ciasto wiele razy i wychodzi naprawdę pyszna babeczka. Z tym że ja najczęściej ucieram margarynę z cukrem i samymi żółtkami, a białka ubijam osobno i na końcu łączę z ciastem - wydaje mi się że dzięki temu babka jest troszkę bardziej pulchna, ale niestety trudniej się uciera, bo masa bez całych jaj jest dużo gęściejsza. Ale i tak bardzo polecam, a zdjątka na zachętę (w wersji świątecznej i bez).



