pyszny marokański dżem z bakłażana i pomidorów

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
img25324cm.jpg


wygląda jak... no wiecie... ale jest pyszny... do pity, naan albo innego płaskiego (choć niekoniecznie) chleba

Przepis jest Pauli Wolfert - guru od kuchni śródziemnomorskiej a od marokańskiej w szczególności.
Efekt jest wspaniały - podobny do takich past z wędzonych bakłażanów, które kupowałam w Grecji

2 bakłażany (chyba lepiej chudsze niż grubsze)
3 ząbki czosnku
puszka pomidorów naprawdę dobrych
szczypta duża kuminu (nie kminek, jak nie ma kuminu to bym go w ogóle pominela)
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta duża suszonej chili
3 łyzki soku z cytryny
sól (nie ma jej w oryginale, ale ja dalam <!--emoid:oops:--><!--endemo--> )

bakłażana obrać w 3 miejscach (3 paski skóry zdjąć ), pokroic w plastry 1 cm. Zamoczyć w 1 litrze wody z 2 łyżkami soli (i polecam tę metodę stanowczo - ponad tradycyjne posypywanie bakłażana solą)

bakłażana podsmazyć na 1 cm oliwy. Po pierwszej turze już mi wchłonął prawie całą, więc resztę zrobiłam na grillowej. Nie mogą być za mało tłuste, ale wlasnie szklanki oliwy to jednak chyba byłaby przesada ;)
Na patelni przesmażyć pomidorki. Dodać bakłażany i przeciśniety czosnek. Poddusić. Zmiksować. Dodać przyprawy o sok z cytryny, wymieszać. W przepisie jest by odstawić na dzień do lodówki. Mi jednak szalenie smakowało na ciepło i pyszne byłoby tez jako sos do makaronu.

mozna przechowywać tydzień
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ups, zapomnialam dodac, zeby baklazana pokroic, dobrze, ze zauwazylas, przepraszam

naprawde warto zrobic, moja mama mowi, ze lepszego dzemu nigdy nei jadła
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
tak jest nazwany w książce - jam
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
w książce Paula Wolfert pisze, że najlepiej do pity, na przykład. Kazdy inny flatbread też dobry. Mi by bardzo smakowało jako sos do makaronu.
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Malgosiu, a ktora to ksiazka Pauli Wolfert : Moroccan Cuisine moze?
Czy "Slow Mediterranean Kitchen"?

Jesli ta druga to napisz czy warto ja kupic - bo slyszalam, ze tam sporo trudno dostepnych stricte regionalnych skladnikow jest w uzyciu ....
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
nie, wcale nie... moze amerykanom trudno... ?
a bylas na forum pauli? W Leites Culinaria jest kilka jej fajnych przepisow tez
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
No ba, ja to nic, ale BAJADERKA ją polecała, była na liście, która gdzieśtam wisi w watku o książce raichlena
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
No ba, ja to jej nie mam, ale BAJADERKA ją polecała, była na liście, która gdzieśtam wisi w watku o książce raichlena
icon_smile.gif
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
zrobilam na dzisiejszy obiad- teraz rozumiem, co miala Malgosimi na mysli piszac o jego strukturze :lol: ale wrazenia smakowe sa niesamowite! polecam

u mnie tez wyrosla bazylia ;) :lol:


 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Kasiu, bardzo, bardzo się cieszę! Polecam go też na pizze (tak jak jest, albo zmieszany z polpą)!
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Małgosiu, chciałam CI powiedzieć, że ten przepis jest G E N I A L N Y.
icon_smile.gif

Jedliśmy z makaronem rigatoni i było pycha!
Zresztą zanim makaron ugotował się - to ja już od gara nie mogłam odejść i ciągle &quot;tylko&quot; próbowałam.
icon_lol.gif

A pomyśleć, że ja dotąd jakos za bakłażanami nie przepadałam.
dump.gif

Czuję, że za sprawą tego przepisu kolejne warzywo zagości u mnie w domu.
icon_smile.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
o tak, swietne polaczenie!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Ha! Dopadł mnie szał dodawania gdzie się da dżemu z bakłażanów.
icon_mrgreen.gif

Tutaj na pizzy, było pyszne, chcociaż niepotrzebnie chyba wsadziłam te wszystkie dodatki. Następnym razem zrobię w wersji minimum: sam dżem i mozzarella.

pizza_z_dzemem_marokanskim_.JPG
 

Załączniki

  • pizza_z_dzemem_marokanskim_.JPG
    pizza_z_dzemem_marokanskim_.JPG
    399.9 KB · Wyświetleń: 1

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Podnoszę, bo to sezon na bakłażany w pełni a ja bakłażany uwielbiam pod każdą postacią
lecker.gif
I dziś lecę do sklepu nabyć drogą kupna piękne bakłażany.
Trafiłam na ten przepis na blogu Pieprz czy wanilia !