IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Lody cioci Zosi z 'Kuchni pełnej cudów' :)
dziunia
post 9 May 2006, 10:45
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.419
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Składniki:
-2 jajka
-5 płaskich łyżek cukru pudru
-2 płaskie łyżki kakao
-1/2 buteleczki(tzn.125 ml)świeżej śmietanki 30%
-1 torebka cukru waniliowego
-1 czubata łyżka rodzynków(ja nie dodaję bo nie lubię)
Rodzynki namoczyć we wrzątku.Żółtka ukręcić na kogel-mogel z cukrem,kakao i
cukrem waniliowym.Białka ubić na sztywną pianę.Zimną śmietankę ubijamy też na
sztywno.Wszystko teraz wymieszać ostrożnie i wlać do foremki najlepiej
metalowej i zamrozić.Ja wlewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i
wtedy można te lody ładnie pokroić na plasterki.Acha,robiłam też bez kakao i
są chyba nawet lepsze.

Robiłam je kiedyś bardzo często i są bardzo dobre.Jajka można ubić na parze,będzie bezpieczniej icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jobi
post 9 May 2006, 15:25
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.204
Dołączył: 1-September 05
Skąd: Budzewo
Użytkownik nr: 708



bez mieszania w "miedzyczasie" ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 9 May 2006, 16:01
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.419
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



W oryginalnym przepisie było bez ale wiadomo-można miksować w trakcie żeby puszyste bardziej były icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 10 May 2006, 09:47
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.934
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Czyli mroza sie... wyjmuje, miksuje (tym nozykiem ?) i mroze dalej ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paulinka
post 10 May 2006, 17:10
Post #5


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



Dziunia, zawsze sie bałam robić lody, bo nie mam maszyny no i te surowe jajka- ale Twój przepis brzmi tak sympatycznie, że spróbuję!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 10 May 2006, 17:17
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



A igiełki się robią?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 10 May 2006, 20:16
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.419
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Wygrzebałam z półkowych czeluści książkę i w przepisie jest tak że nalezy nałożyć lody do miseczek i w miseczkach mrozić godzinę-wtedy są najlepsze.

CYTAT(JotHa)
Czyli mroza sie... wyjmuje, miksuje (tym nozykiem ?) i mroze dalej ?


Tak mniej więcej się robi tyle że tu ostrożnie trzeba żeby jak najmniej powietrza z masy uleciało.

CYTAT(Paulinka)
no i te surowe jajka


Paulinko,jajka ubij na parze to nie będą już surowe icon_smile.gif

CYTAT(kasha)
A igiełki się robią?


Pamiętam że jak dłużej leżały w zamrażalniku to sie robiły na wierzchu.W środku mniej bo ja zawsze je na trochę wystawiałam na zewnątrz żeby zmiękły.A w ogóle to najczęściej zamrażałam je w keksówce i kroiłam w plastry icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 18 May 2006, 19:56
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



robię je dzisiaj na jutro małżonek powraca do domku
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 19 May 2006, 14:13
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Zrobiłam te lody, są przepyszne

Dziuniu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 19 May 2006, 14:51
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.419
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



yyyy zazdraszczam uprzejmnie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 19 May 2006, 15:23
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



CYTAT(dziunia)
yyyy zazdraszczam uprzejmnie


Ale com się utrzepała jajek na parze to moje w dodatku z podwójnej porcji zrobiłam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paulinka
post 20 May 2006, 16:00
Post #12


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



Dziunieńko mrożą się zrobilam dwusmakowe- waniliowo-kakaowe i dosypałam troche posiekanej czekolady z orzechami jajka ubiłam na parze ale nie wiem czy dość dokładnie- były bardzo jasne i kremowe w konsystencji, mam nadzieje że wystarczy żeby zabić wszystkie zarazki icon_smile.gif

wieczorem napisze jak smakowały
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lucia
post 20 May 2006, 18:07
Post #13





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 64
Dołączył: 3-September 05
Użytkownik nr: 711



A jak sie ubija na parze?? niestey nie wiem, a taką mam ochote na takie lody domowe! nawet mam w domu smietanke, tylko tez sie troche boje tych surowych jaj icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 20 May 2006, 18:47
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.242
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



CYTAT(lucia)
A jak sie ubija na parze??


Bierze się garnek z wodą, stawia na ogniu, doprowadza wodę do wrzenia, na garnek ustawia się miskę, do miski wrzuca jajka z cukrem i się ubija, aż masa zgęstnieje i mosno ogrzeje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nadia
post 21 May 2006, 00:32
Post #15


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.057
Dołączył: 28-October 04
Skąd: Podkarpacie
Użytkownik nr: 141



Ja jeszcze po zdjęciu miski z wrzątku wstawiam ja do zimnej wody i ubijam dalej - do ostygnięcia. Wydaje mi się, że wtedy masa ma lepszą konsystencję.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 21 May 2006, 01:12
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



CYTAT(Nadia)
Ja jeszcze po zdjęciu miski z wrzątku wstawiam ja do zimnej wody i ubijam dalej - do ostygnięcia. Wydaje mi się, że wtedy masa ma lepszą konsystencję.


Ooo, dzięki, właśnie konsumujemy te lody nocą, jutro robie następne i skorzystam z rady
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nadia
post 21 May 2006, 01:29
Post #17


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.057
Dołączył: 28-October 04
Skąd: Podkarpacie
Użytkownik nr: 141



Nie wiem, czy w lodach będzie widac różnicę
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lucia
post 21 May 2006, 09:14
Post #18





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 64
Dołączył: 3-September 05
Użytkownik nr: 711



Dzieki za wyjasnienie jak sie ubija na parze!! tak myslalam ale nie bylam pewna, bo nigdy nic na parze nie robilam icon_smile.gif fajnie, dzieki raz jeszcze!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 21 May 2006, 09:22
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.242
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



CYTAT(Nadia)
Ja jeszcze po zdjęciu miski z wrzątku wstawiam ja do zimnej wody i ubijam dalej - do ostygnięcia. Wydaje mi się, że wtedy masa ma lepszą konsystencję.


Dobrze, dobrze Nadiu , tak powinno się właśnie robić, że nadal ubijać, aż masa ostygnie, tylko że ja do zimnej wody nigdy nie wstawiałam jak dotąd, zdejmowałam zawsze miskę z wrzątku i dalej ubijałam aż samo z siebie przestygło, taka głupia byłam Ale ja bardzo rzadko na parze jajka ubijam. ( pewnie jak se kupię maszynkę do lodów będę częściej to robić )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bietka
post 21 May 2006, 10:07
Post #20


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.821
Dołączył: 25-February 06
Skąd: Mazury
Użytkownik nr: 1.428



A czy ubijać trzepaczką czy mikserem też będzie ok?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 6th April 2020 - 13:19