- Lis 10, 2004
- 546
- 0
- 0
Chleb cebulowo-pomidorowy z kminkiem i marynowanym zielonym pieprzem
(tylko dla odważnych* maszynistów)
o pięknym ciemnym piernikowym kolorze i wspaniałym zapachu
wybornie smakuje sam lub posmarowy awokado i pokropiony sokiem z cytryny
świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju serami pleśniowymi
Składniki: (na chleb 900-1050 g)
Po brzęczyku:
[*]30 g oliwek
[*]15 g marynowanego zielonego pieprzu
Przygotowanie:
Smacznego,
Smok Miluś







Składniki: (na chleb 900-1050 g)
- 250 ml wody
- 70 ml białego wina
- 30 g cukru
- 7 g soli
- 150 g cebuli
- 50 g suszonych pomidorów
- 50 g masła
- 14 g kminku
- 12 g czosnku
- 6 g kłącza imbiru
- 350 g zwykłej pszennej mąki
- 150 g mąki pszennej razowej
- 50 g różnych innych miałkich dodatków (po garstce wszystkiego) np.:
15 g płatków owsianych
- 15 g otrąb jęczmiennych
- 10 g zarodków pszenicy
- 10 g łusek babki płesznik (psyllium husk)
Po brzęczyku:
[*]30 g oliwek
[*]15 g marynowanego zielonego pieprzu
Przygotowanie:
- Obrać i pokroić cebulę, czosnek i imbir (każdy ze składników osobno). Masło rozgrzać na patelni, wrzucić i zarumienić pokrojony czosnek. Następnie dodać cebulę i imbir. Można też dorzucić kminek. Smażyć aż cebula nabierze złotego koloru. Następnie ostudzić. W trakcie smażenia nie należy się zbytnio przejmować zmianą barwy masła - to jeden z sekretów ciemnego koloru chleba.
- Suszone pomidory pokroić na wąskie paski. Oliwki (najlepiej bez pestek) pokroić na 3-4 części.
- Wszystkie składniki z wyjątkiem oliwek i marynowanego pieprzu wrzucić do maszyny. Ustawić na biały chleb (skórka średnia). Nacisnąć guziczek i cierpliwie czekać (ok. 3 godz.). Po pierwszym wyrabianiu albo po brzęczyku dodać oliwki i pieprz.
- Receptura powstała w wyniku kilku zbiegów okoliczności (zakup suszonych pomidorów i marynowanego pieprzu), preferencji smakowych - kminek i wspomnienie bułek cebulaków z pobliskiej piekarni PSS oraz przeglądu zawartości szafek kuchennych i lodówki.
- W zależności od rodzaju użytych pomidorów i wilgotności cebuli należy skorygować ilość mąki (dodać 1-2 łyżeczki w trakcie pierwszego wyrabiania) lub ilość płynów (upić mały łyczek winka).
- Jak na razie używałem tylko suchych suszonych pomidorów. Przypuszczalnie te przechowywane w oleju są bardziej miękkie (można je dodać razem z pieprzem i oliwkami) i mokre (patrz uwaga o ilości płynów - większy łyczek wina)
- Początkowo ustawiałem program do chleba razowego, ale często zdarzało się, że chleb rósł za szybko i musiałem wcześniej włączyć pieczenie, żeby chleb nie wylazł z foremki albo żeby się nie zdążył zapaść.
- odważnych* - czytaj: wyposażonych w wagę. Poniżej lista niektórych składników w mniej standardowych jednostkach (dla lekkoduchów, czyli pozbawionych wagi):
1 mała niepełna szklaneczka (zależy jakie kto ma łyczki) białego wina
- 3/2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 nieduże cebule (nieco większe niż kurze jajo)
- 3/8 szklanki suszonych pomidorów (coś między 1/3 a 2/5
- 4 łyżeczki kminku
- 1/5 lub 1/4 kostki masła (odpowiednio z kostki o wadze 250 g lub 200 g)
- 3-4 ząbki czosnku
- kawałek (1 łyżka) kłącza imbiru
- 1 łyżeczka (suchych) drożdży
- 8-12 oliwek (zależnie od wielkości)
- 3-4 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
Smacznego,

Ostatnią edycję dokonał moderator: