Ciasto piaskowe z rabarbarem

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
1/2 kg rabarbaru oczyszczonego i pokrojonego w plasterki i oprószonego mąką
250 g masła
200 g cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
5 jaj
1/2 kg mąki
1 proszek do pieczenia
130 g śmietany kremówki

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Dodawać na przemian łyżkę
mąki i jajko. Resztę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą. Na koniec
wrzucić rabarbar, wymieszać i przełożyć do formy keksowej (ok. 30 cm). Piec w temp. 180 st.C przez
ok. 1,5-2 godzin. Można podawać z bitą śmietaną.
Ciasto jest bardzo wilgotne i ciekawie łączy smak słodkiego ciasta i kwaśnego rabarbaru. Pychota!


420281.jpg
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Yoanko przepysznie wygląda to ciacho
icon_razz.gif
naprawde az tyle czasu sie piecze?? :shock:
 

Adria

Member
Gru 2, 2005
1,641
0
0

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
Ja piekłam w poniedziałek koło południa i we wtorek było chyba nawet lepsze. Dzisiejsza resztka też jeszcze całkiem smaczna była
icon_smile.gif

Zachęcam do pieczenia, bo rabarbar najlepszy do połowy czerwca!