- Maj 14, 2006
- 1,077
- 0
- 0
1/2 kg rabarbaru oczyszczonego i pokrojonego w plasterki i oprószonego mąką
250 g masła
200 g cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
5 jaj
1/2 kg mąki
1 proszek do pieczenia
130 g śmietany kremówki
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Dodawać na przemian łyżkę
mąki i jajko. Resztę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą. Na koniec
wrzucić rabarbar, wymieszać i przełożyć do formy keksowej (ok. 30 cm). Piec w temp. 180 st.C przez
ok. 1,5-2 godzin. Można podawać z bitą śmietaną.
Ciasto jest bardzo wilgotne i ciekawie łączy smak słodkiego ciasta i kwaśnego rabarbaru. Pychota!
250 g masła
200 g cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
5 jaj
1/2 kg mąki
1 proszek do pieczenia
130 g śmietany kremówki
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Dodawać na przemian łyżkę
mąki i jajko. Resztę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą. Na koniec
wrzucić rabarbar, wymieszać i przełożyć do formy keksowej (ok. 30 cm). Piec w temp. 180 st.C przez
ok. 1,5-2 godzin. Można podawać z bitą śmietaną.
Ciasto jest bardzo wilgotne i ciekawie łączy smak słodkiego ciasta i kwaśnego rabarbaru. Pychota!
