Babka marmurkowa z ajerkoniakiem

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
5 jaj
1 szklanka cukru pudru (200 g)
1 cukier waniliowy
1 szklanka ajerkoniaku
1 szklanka oleju słonecznikowego
2 szklanki mąki (300 g)
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mieszając wlać ajerkoniak i olej. Mąkę
wymieszaną z proszkiem dodać do masy. Wlać połowę ciasta do formy (z kominkiem albo
podłużnej), do reszty dodać kakao i wylać na jasne ciasto. Delikatnie przemieszać widelcem. Wstawić
do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Piec 60-70 min. Polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem.
423011.jpg
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Odważyłam się i upiekłam tę zapomnianą babkę
icon_wink.gif
Z pół porcji i w małej keksówce, potrzebowałam czegoś szybkiego, a na ajerkoniak mam ostatnio fazę
fiesgrins.gif
. Smaczna jest, bez fajerwerków, ale smaczna. Likier wyraźnie wyczuwalny w zapachu, w smaku mniej, ale również.
Załączam zdjęcie. Nie mieszałam jej zbyt intensywnie po wylaniu ciemnej części
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • IMG_5133.JPG
    IMG_5133.JPG
    2.2 MB · Wyświetleń: 1