Cynaderki wieprzowe*

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Podaje przepis na dwie porcje według tego, co sama robiłam kilkanaście lat temu.

6 nerek wieprzowych
jedna duża cebula
smalec
1/2 l rosołu lub wywaru z jarzyn
sól, pieprz

Cynaderki naciąć wzdłuż, obrać z białego tłuszczu i błon, bardzo dokładnie wypłukać, wrzucić do wrzącej wody na minutę, dwie. Wytworzy sie nieładna różowo-szara ciecz, którą należy wylać, ponownie wypłukać cynaderki, powtorzyć parzenie we wrzątku.
Pokroić po ostygnięciu w poprzeczne talarki grobości około 0,5 cm.
Obsmażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu przysmażyć pokrajaną w talarki cebulę, wszystko razem zalać rosołem i dusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem.
Zagęścić rumianą zasmażką.

Ta potrawa jest pewnie troche zapomniana, wymaga poświecenia ze strony gotującego, zapach w czasie parzenia nie jest przyjemny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,425
113
Robię identycznie. Bardzo lubię z kaszą perłową ewentualnie z ubitymi ziemniakami. Niestety robię rzadko - cholesterol
icon_sad.gif
.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ja nie zapomnialam o cynaderkach, bardzo je lubie Robie podobnie, tylko nie zageszczam zasmazka, zaprawiam po prostu sosik maka z woda. Podaje do kaszy jeczmiennej