- Sty 5, 2006
- 7,979
- 0
- 0
Podaje przepis na dwie porcje według tego, co sama robiłam kilkanaście lat temu.
6 nerek wieprzowych
jedna duża cebula
smalec
1/2 l rosołu lub wywaru z jarzyn
sól, pieprz
Cynaderki naciąć wzdłuż, obrać z białego tłuszczu i błon, bardzo dokładnie wypłukać, wrzucić do wrzącej wody na minutę, dwie. Wytworzy sie nieładna różowo-szara ciecz, którą należy wylać, ponownie wypłukać cynaderki, powtorzyć parzenie we wrzątku.
Pokroić po ostygnięciu w poprzeczne talarki grobości około 0,5 cm.
Obsmażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu przysmażyć pokrajaną w talarki cebulę, wszystko razem zalać rosołem i dusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem.
Zagęścić rumianą zasmażką.
Ta potrawa jest pewnie troche zapomniana, wymaga poświecenia ze strony gotującego, zapach w czasie parzenia nie jest przyjemny.
6 nerek wieprzowych
jedna duża cebula
smalec
1/2 l rosołu lub wywaru z jarzyn
sól, pieprz
Cynaderki naciąć wzdłuż, obrać z białego tłuszczu i błon, bardzo dokładnie wypłukać, wrzucić do wrzącej wody na minutę, dwie. Wytworzy sie nieładna różowo-szara ciecz, którą należy wylać, ponownie wypłukać cynaderki, powtorzyć parzenie we wrzątku.
Pokroić po ostygnięciu w poprzeczne talarki grobości około 0,5 cm.
Obsmażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu przysmażyć pokrajaną w talarki cebulę, wszystko razem zalać rosołem i dusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem.
Zagęścić rumianą zasmażką.
Ta potrawa jest pewnie troche zapomniana, wymaga poświecenia ze strony gotującego, zapach w czasie parzenia nie jest przyjemny.
Ostatnią edycję dokonał moderator: