Cynaderki wieprzowe*

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Podaje przepis na dwie porcje według tego, co sama robiłam kilkanaście lat temu.

6 nerek wieprzowych
jedna duża cebula
smalec
1/2 l rosołu lub wywaru z jarzyn
sól, pieprz

Cynaderki naciąć wzdłuż, obrać z białego tłuszczu i błon, bardzo dokładnie wypłukać, wrzucić do wrzącej wody na minutę, dwie. Wytworzy sie nieładna różowo-szara ciecz, którą należy wylać, ponownie wypłukać cynaderki, powtorzyć parzenie we wrzątku.
Pokroić po ostygnięciu w poprzeczne talarki grobości około 0,5 cm.
Obsmażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu przysmażyć pokrajaną w talarki cebulę, wszystko razem zalać rosołem i dusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem.
Zagęścić rumianą zasmażką.

Ta potrawa jest pewnie troche zapomniana, wymaga poświecenia ze strony gotującego, zapach w czasie parzenia nie jest przyjemny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,743
113
Robię identycznie. Bardzo lubię z kaszą perłową ewentualnie z ubitymi ziemniakami. Niestety robię rzadko - cholesterol
icon_sad.gif
.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja nie zapomnialam o cynaderkach, bardzo je lubie Robie podobnie, tylko nie zageszczam zasmazka, zaprawiam po prostu sosik maka z woda. Podaje do kaszy jeczmiennej
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy