Boerek (borek) turecki

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
1 kg swiezego szpinaku(nie polecam bo strasznie duzo roboty z nim)
lub 500-700g mrozonego szpinaku bez dodatkow
2 cebule
200g sera owczego lub fety
sol, pieprz
9 platow ciasta yufka przycietego troszke wiekszy jak rozmiar formy

500-600g jogurtu tureckiego lub balkanskiego
2 jajka
125g masla




..ze swiezym szpinakiem jest duzo roboty, bo trzeba go dobrze wyplukac osuszyc, odciac ogonki, poszarpac na kawalki i na malym ogniu w suchym garnku prazyc az sie "zapadnie"
mrozony szpinak trzeba rozmrozic i odparowac wode
cebule pokroic w mala kostke i udusic na tluszczu na patelni, nie dac jej zbrazowiec
polaczyc cebule ze szpinakiem, dodac pokruszony ser, przyprawic sola i pieprzem

maslo roztopic na patelni, ostudzic, wymieszac z jogurtem i roztrzepanymi jajkami

forme do zapiekania(u mnie byla 30x25cm) wysmarowac tluszczem
polozyc jeden plat ciasta, zmarszczyc go palcami i posmarowac troche sosem jogurtowym,
na to polozyc nastepny plat, zmarszczyc, posmarowac sosem
tak samo postapic z trzecim platem
na trzeci plat dac polowe nadzienia szpinakowego
potem postepowac z nastepnymi trzema platami ciasta jak wyzej
i dac druga polowe nadzienia
na nadzienie polozyc trzy ostatnie platy postepujac j.w. i calosc polac resztka sosu

wstawic do nagrzanego piekarnika 180° i zapiekac 30-35 minut
po wyciagnieciu z piekarnika polozyc na boerka mokra sciereczke

wyszlo bardzo mniam,mniam

2619.jpg
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
właśnie, to ciasto :| może da sie czyms to zastąpić albo jakoś samemu zrobić?? bo bardzo mi sie spodobało to cuś ;)
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
hmmmm, yufka ciasto tutaj mozna kupic w sklepie tureckim
to ciasto jest troche grubsze niz ciasto filio i sklada sie tylko z maki, wody i soli

o tak wyglada
37yufka.jpg


na biede mozna zastapic ciastem filio, tylko wtedy trzeba wziac podwojna porcje

to ciasto jest bardzo podobne do ciasta do strudla np. mojego warzywnego
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...ghlight=strudel

tylko trzeba zrobic z maki 550 i bardzo cieniutko rozwalkowac

moze troszke pomoglam ;)
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
o kurcze, nieźle wygląda to ciasto :shock: po dzisiejszej pizzy zapałałam miłością do szpinaku więc borka na pewno zrobie
icon_smile.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
U mnie filo nie ma, więc zostaja tylko własna produkcja chyba...
A moze z francuskim można zrobic?
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
u mnie też nie ma ale zrobie z tym ze strudla Carbo
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
fajnie sylwia, tylko chyba trzeba podwoic, ba lub potroic ilsoc skladnikow
no i jeszcze cieeeeniej rozwalkowac, ale to ciasto super sie rozwalkowuje w scierce

z francuskim bedzie eksperyment, bo to ciasto jest dosc suche, no nie wiem :dontknow:
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
Ania, tylko nie kup ciasta phylo, tyllko wlasnie takie na borka, Yufkablaetter, sa troche grubsze ;)
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
Aniu, nie wiem, w domu moge sprawdzic, wiem ze na opakowaniu jest taki walsnie boerek jak moj softografowany

aha, i to ciasto nie jest zamrozone, tylko lezy w lodowce :!:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
do borka uzywa Yufki, ale juz do greckiej Boureki - phyllo. Ja yufki nei jadłam, ale wydaje mi się, że łatwiej ją zrobić niż phyllo
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
ciesze sie Aniu, ze smakowalo
wink.gif
tez musze znowu zrobic

ja ci w Witten to zazdraszczam pewnego sklepu co sie zwie Alnatura, jej jaki tam wybor!!!!! u nas nawet najlepszy Bioladen nie jest tak duzy
icon_sad.gif