Boerek (borek) turecki

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
1 kg swiezego szpinaku(nie polecam bo strasznie duzo roboty z nim)
lub 500-700g mrozonego szpinaku bez dodatkow
2 cebule
200g sera owczego lub fety
sol, pieprz
9 platow ciasta yufka przycietego troszke wiekszy jak rozmiar formy

500-600g jogurtu tureckiego lub balkanskiego
2 jajka
125g masla




..ze swiezym szpinakiem jest duzo roboty, bo trzeba go dobrze wyplukac osuszyc, odciac ogonki, poszarpac na kawalki i na malym ogniu w suchym garnku prazyc az sie "zapadnie"
mrozony szpinak trzeba rozmrozic i odparowac wode
cebule pokroic w mala kostke i udusic na tluszczu na patelni, nie dac jej zbrazowiec
polaczyc cebule ze szpinakiem, dodac pokruszony ser, przyprawic sola i pieprzem

maslo roztopic na patelni, ostudzic, wymieszac z jogurtem i roztrzepanymi jajkami

forme do zapiekania(u mnie byla 30x25cm) wysmarowac tluszczem
polozyc jeden plat ciasta, zmarszczyc go palcami i posmarowac troche sosem jogurtowym,
na to polozyc nastepny plat, zmarszczyc, posmarowac sosem
tak samo postapic z trzecim platem
na trzeci plat dac polowe nadzienia szpinakowego
potem postepowac z nastepnymi trzema platami ciasta jak wyzej
i dac druga polowe nadzienia
na nadzienie polozyc trzy ostatnie platy postepujac j.w. i calosc polac resztka sosu

wstawic do nagrzanego piekarnika 180° i zapiekac 30-35 minut
po wyciagnieciu z piekarnika polozyc na boerka mokra sciereczke

wyszlo bardzo mniam,mniam

2619.jpg
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
właśnie, to ciasto :| może da sie czyms to zastąpić albo jakoś samemu zrobić?? bo bardzo mi sie spodobało to cuś ;)
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
hmmmm, yufka ciasto tutaj mozna kupic w sklepie tureckim
to ciasto jest troche grubsze niz ciasto filio i sklada sie tylko z maki, wody i soli

o tak wyglada
37yufka.jpg


na biede mozna zastapic ciastem filio, tylko wtedy trzeba wziac podwojna porcje

to ciasto jest bardzo podobne do ciasta do strudla np. mojego warzywnego
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...ghlight=strudel

tylko trzeba zrobic z maki 550 i bardzo cieniutko rozwalkowac

moze troszke pomoglam ;)
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
o kurcze, nieźle wygląda to ciasto :shock: po dzisiejszej pizzy zapałałam miłością do szpinaku więc borka na pewno zrobie
icon_smile.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,067
389
83
U mnie filo nie ma, więc zostaja tylko własna produkcja chyba...
A moze z francuskim można zrobic?
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
u mnie też nie ma ale zrobie z tym ze strudla Carbo
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
fajnie sylwia, tylko chyba trzeba podwoic, ba lub potroic ilsoc skladnikow
no i jeszcze cieeeeniej rozwalkowac, ale to ciasto super sie rozwalkowuje w scierce

z francuskim bedzie eksperyment, bo to ciasto jest dosc suche, no nie wiem :dontknow:
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
Ania, tylko nie kup ciasta phylo, tyllko wlasnie takie na borka, Yufkablaetter, sa troche grubsze ;)
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
Aniu, nie wiem, w domu moge sprawdzic, wiem ze na opakowaniu jest taki walsnie boerek jak moj softografowany

aha, i to ciasto nie jest zamrozone, tylko lezy w lodowce :!:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
do borka uzywa Yufki, ale juz do greckiej Boureki - phyllo. Ja yufki nei jadłam, ale wydaje mi się, że łatwiej ją zrobić niż phyllo
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
ciesze sie Aniu, ze smakowalo
wink.gif
tez musze znowu zrobic

ja ci w Witten to zazdraszczam pewnego sklepu co sie zwie Alnatura, jej jaki tam wybor!!!!! u nas nawet najlepszy Bioladen nie jest tak duzy
icon_sad.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy