- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
1 kg swiezego szpinaku(nie polecam bo strasznie duzo roboty z nim)
lub 500-700g mrozonego szpinaku bez dodatkow
2 cebule
200g sera owczego lub fety
sol, pieprz
9 platow ciasta yufka przycietego troszke wiekszy jak rozmiar formy
500-600g jogurtu tureckiego lub balkanskiego
2 jajka
125g masla
..ze swiezym szpinakiem jest duzo roboty, bo trzeba go dobrze wyplukac osuszyc, odciac ogonki, poszarpac na kawalki i na malym ogniu w suchym garnku prazyc az sie "zapadnie"
mrozony szpinak trzeba rozmrozic i odparowac wode
cebule pokroic w mala kostke i udusic na tluszczu na patelni, nie dac jej zbrazowiec
polaczyc cebule ze szpinakiem, dodac pokruszony ser, przyprawic sola i pieprzem
maslo roztopic na patelni, ostudzic, wymieszac z jogurtem i roztrzepanymi jajkami
forme do zapiekania(u mnie byla 30x25cm) wysmarowac tluszczem
polozyc jeden plat ciasta, zmarszczyc go palcami i posmarowac troche sosem jogurtowym,
na to polozyc nastepny plat, zmarszczyc, posmarowac sosem
tak samo postapic z trzecim platem
na trzeci plat dac polowe nadzienia szpinakowego
potem postepowac z nastepnymi trzema platami ciasta jak wyzej
i dac druga polowe nadzienia
na nadzienie polozyc trzy ostatnie platy postepujac j.w. i calosc polac resztka sosu
wstawic do nagrzanego piekarnika 180° i zapiekac 30-35 minut
po wyciagnieciu z piekarnika polozyc na boerka mokra sciereczke
wyszlo bardzo mniam,mniam
lub 500-700g mrozonego szpinaku bez dodatkow
2 cebule
200g sera owczego lub fety
sol, pieprz
9 platow ciasta yufka przycietego troszke wiekszy jak rozmiar formy
500-600g jogurtu tureckiego lub balkanskiego
2 jajka
125g masla
..ze swiezym szpinakiem jest duzo roboty, bo trzeba go dobrze wyplukac osuszyc, odciac ogonki, poszarpac na kawalki i na malym ogniu w suchym garnku prazyc az sie "zapadnie"
mrozony szpinak trzeba rozmrozic i odparowac wode
cebule pokroic w mala kostke i udusic na tluszczu na patelni, nie dac jej zbrazowiec
polaczyc cebule ze szpinakiem, dodac pokruszony ser, przyprawic sola i pieprzem
maslo roztopic na patelni, ostudzic, wymieszac z jogurtem i roztrzepanymi jajkami
forme do zapiekania(u mnie byla 30x25cm) wysmarowac tluszczem
polozyc jeden plat ciasta, zmarszczyc go palcami i posmarowac troche sosem jogurtowym,
na to polozyc nastepny plat, zmarszczyc, posmarowac sosem
tak samo postapic z trzecim platem
na trzeci plat dac polowe nadzienia szpinakowego
potem postepowac z nastepnymi trzema platami ciasta jak wyzej
i dac druga polowe nadzienia
na nadzienie polozyc trzy ostatnie platy postepujac j.w. i calosc polac resztka sosu
wstawic do nagrzanego piekarnika 180° i zapiekac 30-35 minut
po wyciagnieciu z piekarnika polozyc na boerka mokra sciereczke
wyszlo bardzo mniam,mniam
