Kirusowe leczo

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Wstawiam na wegetarianach, bo wersja wegetarianska powstala dzieki koledze ktory miesa nie jada i przepis musial zostac pod niego zmodyfikowany.
Odkad zrobilam to leczo - nikt juz nie chce wrocic do mojej "starej" miesnej wersji
icon_smile.gif


Ale do rzeczy: ilości z głowy:
2 śrenie cukinie
ok. 4 pomidory (można więcej)
4 biale papryki (najlepsze sezonowe polskie , waskie, dlugie)
2 srednie cebulki
2 ząbki czosnku
pieprz, sól, oliwa z oliwek

Cukinie obrac ze skórki , pokroic na sześciany ok 1-2 cm posolić , odstawić na czas przygotowania reszty skladnikow.

Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skory, wyciać twarde środki, pokroic na kawałki (nie musza byc male).

Papryke pokroić na mniejsze kawalki. Podsmazyc na oliwie.

Cebulke pokroic w drobną kostke, podsmazyć na oliwie (smażymy osobno albo dokładamy do papryki w końcowej fazie smażenia).

W tym czasie posolona cukinia powinna zaczac puszczac sok - odcedzamy go. Wszystkie skladniki wkladamy do duzego garnka, z nieprzypalającym dnem. Gotujemy ok 30 min uwazajac aby nie przypalic, nie rozgotowac. Na poczatku - jesli pomidory nie maja duzo soku - mozna podlac niewielka iloscia wody. Przyprawic do smaku.

Osobiscie wole kiedy cukinia nie jest zbyt miekka, tylko taka lekko twarda - wiec krocej trzymam ja posolona. Wiecej pomidorow to wiekcej soku w leczo.

Smacznego
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Wreszcie udało się i mam zdjęcia - wstawiam krok po kroku
wink.gif
:

1.
l1.jpg

2.
l2.jpg

3.
l3.jpg

4.
l5.jpg

5.
leczo2.jpg

6.
leczo1.jpg

Jeszcze tylko ulubiona przyprawa z ostrych papryczek, którą dodaję:
l7.jpg

7. I mamy - kirusowe leczo
icon_mrgreen.gif

l8.jpg
 

Załączniki

  • l1.jpg
    l1.jpg
    3.4 KB · Wyświetleń: 0
  • l2.jpg
    l2.jpg
    3.4 KB · Wyświetleń: 0
  • l3.jpg
    l3.jpg
    3.6 KB · Wyświetleń: 0
  • l5.jpg
    l5.jpg
    4.3 KB · Wyświetleń: 0
  • leczo1.jpg
    leczo1.jpg
    4.7 KB · Wyświetleń: 0
  • leczo2.jpg
    leczo2.jpg
    4 KB · Wyświetleń: 0
  • l7.jpg
    l7.jpg
    5.3 KB · Wyświetleń: 0
  • l8.jpg
    l8.jpg
    52.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
a jak dodasz baklazana to bedziesz miala ratatouille
icon_wink.gif


ps. dlaczego obierasz cukinie ze skorki??
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
co to sa biale papryki? te kubanskie?
 

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Bea73 @ 24 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=568613a jak dodasz baklazana to bedziesz miala ratatouille
icon_wink.gif


ps. dlaczego obierasz cukinie ze skorki??
gruebel_2.gif
Wszystko obieram ze skóry (nawet winogrona
icon_mrgreen.gif
). Wyjątkiem są cukinie do placków cukiniowych - tam skórki nie obieram.



kermidt @ 24 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=568641co to sa biale papryki? te kubanskie?
Kermidt szczerze to nie wiem. Papryki pojawiają sie na targu latem. Są słodkie i mają prawie pastelowy, żółty kolor. Nie są ostre.