Wstawiam na wegetarianach, bo wersja wegetarianska powstala dzieki koledze ktory miesa nie jada i przepis musial zostac pod niego zmodyfikowany.
Odkad zrobilam to leczo - nikt juz nie chce wrocic do mojej "starej" miesnej wersji
Ale do rzeczy: ilości z głowy:
2 śrenie cukinie
ok. 4 pomidory (można więcej)
4 biale papryki (najlepsze sezonowe polskie , waskie, dlugie)
2 srednie cebulki
2 ząbki czosnku
pieprz, sól, oliwa z oliwek
Cukinie obrac ze skórki , pokroic na sześciany ok 1-2 cm posolić , odstawić na czas przygotowania reszty skladnikow.
Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skory, wyciać twarde środki, pokroic na kawałki (nie musza byc male).
Papryke pokroić na mniejsze kawalki. Podsmazyc na oliwie.
Cebulke pokroic w drobną kostke, podsmazyć na oliwie (smażymy osobno albo dokładamy do papryki w końcowej fazie smażenia).
W tym czasie posolona cukinia powinna zaczac puszczac sok - odcedzamy go. Wszystkie skladniki wkladamy do duzego garnka, z nieprzypalającym dnem. Gotujemy ok 30 min uwazajac aby nie przypalic, nie rozgotowac. Na poczatku - jesli pomidory nie maja duzo soku - mozna podlac niewielka iloscia wody. Przyprawic do smaku.
Osobiscie wole kiedy cukinia nie jest zbyt miekka, tylko taka lekko twarda - wiec krocej trzymam ja posolona. Wiecej pomidorow to wiekcej soku w leczo.
Smacznego
Odkad zrobilam to leczo - nikt juz nie chce wrocic do mojej "starej" miesnej wersji

Ale do rzeczy: ilości z głowy:
2 śrenie cukinie
ok. 4 pomidory (można więcej)
4 biale papryki (najlepsze sezonowe polskie , waskie, dlugie)
2 srednie cebulki
2 ząbki czosnku
pieprz, sól, oliwa z oliwek
Cukinie obrac ze skórki , pokroic na sześciany ok 1-2 cm posolić , odstawić na czas przygotowania reszty skladnikow.
Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skory, wyciać twarde środki, pokroic na kawałki (nie musza byc male).
Papryke pokroić na mniejsze kawalki. Podsmazyc na oliwie.
Cebulke pokroic w drobną kostke, podsmazyć na oliwie (smażymy osobno albo dokładamy do papryki w końcowej fazie smażenia).
W tym czasie posolona cukinia powinna zaczac puszczac sok - odcedzamy go. Wszystkie skladniki wkladamy do duzego garnka, z nieprzypalającym dnem. Gotujemy ok 30 min uwazajac aby nie przypalic, nie rozgotowac. Na poczatku - jesli pomidory nie maja duzo soku - mozna podlac niewielka iloscia wody. Przyprawic do smaku.
Osobiscie wole kiedy cukinia nie jest zbyt miekka, tylko taka lekko twarda - wiec krocej trzymam ja posolona. Wiecej pomidorow to wiekcej soku w leczo.
Smacznego

Ostatnią edycję dokonał moderator: