- Sty 27, 2006
- 4,371
- 1,780
- 113
PARIS BREST
Przepisow tego wspanialego deseru jest mnostwo, bardzo lubie robic go wlasnie tak.
Ptysie
100 ml mleka
50 g masla
80 g maki
2 jaja
sol
Nagrzac piekarnik do 200 C.
mleko z maslem zagotowac, wsypac mąkę, intensywnie wymieszac, odstawic z ognia, trochę przestudzic, wbijac po jednemu jajka Na papierze narysowac krąg d 18-20 cm i na niego wycisnac ciasto w ksztalcie kulek przy pomocy rekawa cukierniczego (albo wylozyc lyzka). Wypiekac okolo 15 min, a potem zmniejszyc t-re do 160 i piec az beda gotowe - okolo 20-25 min. Ostudzic w piekarniku.
Krem
300 g twarogu
1/2 p. mleka zgęszczonego
cukier waniliowy
75 g masla
otarta skorka z pol cytryny
dojrzale truskawki
Maslo ubic z mleczkiem, stopniowo dodac zmielony twarog lub twarozek homogenizowany, dodac cukier waniliowy
Polewa czekoladowa
100 g dobrej czarnej czekolady (mozna troche mniej )))) )
1 st. lyzka masla
50 ml smietanki
1 lyzeczka herb. kawy, zaparzyc 1 st. lyzką wrzątku
Dla polewy wszystko roztopic razem nad parą. Wymieszac dokladnie. Chwilę przestudzic i rozprowadzac na powierzchni.
Krag ptysiowy przekroic na pol. Lepiej to zrobic nozem z zabkami. Z poczatku przekroic przednia scianke, a potem przekroic i tylnia scianke. Ostroznie zdjac gore. Spod wypelnic kremem twarogowym, wylozyc po polowce truskawki, przykryc gora. Polewe wylozyc do tulejki i polac gore wienca
Przepisow tego wspanialego deseru jest mnostwo, bardzo lubie robic go wlasnie tak.


Ptysie
100 ml mleka
50 g masla
80 g maki
2 jaja
sol
Nagrzac piekarnik do 200 C.
mleko z maslem zagotowac, wsypac mąkę, intensywnie wymieszac, odstawic z ognia, trochę przestudzic, wbijac po jednemu jajka Na papierze narysowac krąg d 18-20 cm i na niego wycisnac ciasto w ksztalcie kulek przy pomocy rekawa cukierniczego (albo wylozyc lyzka). Wypiekac okolo 15 min, a potem zmniejszyc t-re do 160 i piec az beda gotowe - okolo 20-25 min. Ostudzic w piekarniku.
Krem
300 g twarogu
1/2 p. mleka zgęszczonego
cukier waniliowy
75 g masla
otarta skorka z pol cytryny
dojrzale truskawki
Maslo ubic z mleczkiem, stopniowo dodac zmielony twarog lub twarozek homogenizowany, dodac cukier waniliowy
Polewa czekoladowa
100 g dobrej czarnej czekolady (mozna troche mniej )))) )
1 st. lyzka masla
50 ml smietanki
1 lyzeczka herb. kawy, zaparzyc 1 st. lyzką wrzątku
Dla polewy wszystko roztopic razem nad parą. Wymieszac dokladnie. Chwilę przestudzic i rozprowadzac na powierzchni.
Krag ptysiowy przekroic na pol. Lepiej to zrobic nozem z zabkami. Z poczatku przekroic przednia scianke, a potem przekroic i tylnia scianke. Ostroznie zdjac gore. Spod wypelnic kremem twarogowym, wylozyc po polowce truskawki, przykryc gora. Polewe wylozyc do tulejki i polac gore wienca