- Lis 13, 2005
- 9,188
- 2,742
- 113

Składniki:
50 dkg bez
2 łyżki polewy czekoladowej
kilka bez do przybrania
Krem żółtkowy:
250 ml śmietanki 36 % (1 szklanka)
4 żółtka
6 łyżek cukru
4 łyżki płatków migdałowych
4 łyżki wody
Krem czekoladowy:
500 ml śmietanki 36% (2 szklanki)
1,5 gorzkiej czekolady (15 dkg)
Przygotować krem żółtkowy: płatki migdałowe uprażyć na patelni. Z cukru i 4 łyżek wody ugotować gęsty syrop. Żółtka ucierać, wlewając cienkim strumieniem syrop, aż masa ostygnie i zgęstnieje. Śmietankę ubić i połączyć z masą i migdałami.
Przygotować krem czekoladowy: czekoladę rozpuścić w śmietance, schłodzić a następnie ubić na sztywno.
Bezy podzielić na 3 części. Jedną część ułożyć na dnie tortownicy i przykryć połową kremu czekoladowego, na to druga warstwa bez i przykryć kremem żółtkowym, a trzecią warstwę resztą kremu czekoladowego. Tort przybrać bezami oraz polewą czekoladową. Wstawić na kilka godzin do zamrażarki.
Taki tort już od kilku lat robię na swoje imieniny, które są w lipcu, więc zazwyczaj jest ciepło.
Przepis pochodzi z miesięcznika KUCHNIA z 1999 roku.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: