Tort bezowy mrożony - jeszcze jeden

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,425
113
post_956_1185468468.jpg

Składniki:
50 dkg bez
2 łyżki polewy czekoladowej
kilka bez do przybrania

Krem żółtkowy:
250 ml śmietanki 36 % (1 szklanka)
4 żółtka
6 łyżek cukru
4 łyżki płatków migdałowych
4 łyżki wody

Krem czekoladowy:
500 ml śmietanki 36% (2 szklanki)
1,5 gorzkiej czekolady (15 dkg)

Przygotować krem żółtkowy: płatki migdałowe uprażyć na patelni. Z cukru i 4 łyżek wody ugotować gęsty syrop. Żółtka ucierać, wlewając cienkim strumieniem syrop, aż masa ostygnie i zgęstnieje. Śmietankę ubić i połączyć z masą i migdałami.

Przygotować krem czekoladowy: czekoladę rozpuścić w śmietance, schłodzić a następnie ubić na sztywno.

Bezy podzielić na 3 części. Jedną część ułożyć na dnie tortownicy i przykryć połową kremu czekoladowego, na to druga warstwa bez i przykryć kremem żółtkowym, a trzecią warstwę resztą kremu czekoladowego. Tort przybrać bezami oraz polewą czekoladową. Wstawić na kilka godzin do zamrażarki.

Taki tort już od kilku lat robię na swoje imieniny, które są w lipcu, więc zazwyczaj jest ciepło.

Przepis pochodzi z miesięcznika KUCHNIA z 1999 roku.
 

Załączniki

  • post_956_1185468468.jpg
    post_956_1185468468.jpg
    30.4 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
o Boże :shock: ja wychodze...
 

nelly26

Member
Paź 25, 2005
79
0
0
łoooo matko boga :cheers: :cheers: :cheers: kobieto litościi,,,tez wychodze
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Hazo a na jaką to jest tortownice?? rodzicom zrobie na weekend... 8) ja nie tykam bo na SB jestem, mam motywacje :mrgreen:
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
dieta South Beach ;)
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
tak myślałam, dziękuję
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
a moze tak na zawsze?? w końcu to wiecej prezentów :mrgreen:
 

bajeczka

Moderator
Mar 20, 2005
4,167
0
0
Ślinka mi leci
icon_smile.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Hazo jutro robię ten torcik więc jeszcze pytanko
icon_smile.gif
czy tortownice wyłożyc folią czy nie trzeba? i czy pół kg bez to nie będzie za dużo jak na tak małą blaszkę? :shock:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
kupiłam te bezy...pełna reklamówka ich jest :shock: chyba jednak będzie za dużo ;) aha i jeszcze jedno pytanko: ile czasu moze stać ten torcik w zamrazalce?? nic mu się nie stanie jak postoi z dwa dni?? czy może potem go do lodówki wstawić?? nie mam pojęcia :dump:
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,425
113
Przepraszam, że tak późno, ale dopiero wróciłam do domu.
Z bezami to różnie bywa. Czasami kupi się takie fajnie wysuszone leciutkie, a czasami są gniotowate i jest ich wtedy mniej. Ja zawsze robię dokładnie wg przepisu, bezy staram się kupić jak najmniejsze. Bezami trzeba dosyć szczelnie wyłożyć tortownicę i potem pomiędzy kremami, bo jak tego nie zrobisz, to będziesz miała w praktyce sam zamrożony krem (ja część dzielę i wypełniam przerwy). Ja nigdy nie trzymałam dłużej niż z dnia na dzień, ale logika mi podpowiada, że napewno można dłużej. Przecież w sklepach też są podobne zamrożone torty.
Wkładam wszystko do gołej tortownicy. Jeśli ją wyłożysz folią, to potem chyba ciężko będzie ją oderwać. Zobacz zresztą na zdjęciu wyraźnie widać ślady po odkrawaniu nożem tortu od brzegów. Ja będę robiła na 26 lipca.
Powodzenia i napisz jak smakował.