- Paź 27, 2004
- 2,528
- 0
- 0
1 kg maki bialej jak najlepszej (= jak najbardziej drobno mielonej)
3 jajka
3 lyzki oleju
sol
3 lyzki octu albo soku z cytryny
letnia woda
To jest ilosc na trzy duze sztrudle/burki. Ciasto ma byc miekkie, ale nie powinno sie, oczywiscie, kleic na rece. Po wyrobieniu podzielic na trzy czesci w ksztalcie bochenkow, posmarowac olejem, wlozyc do woreczka plastykowego i zamrozic. Jak sie nie ma czasu to jedna czesc wlozyc do lodowki na przynajmniej godzine, ale odmrozone ciasto lepiej sie rozciaga.
Ciasto najlepiej wyciagnac z zamrazarki wieczorem na nastepny dzien. Na stole rozlozyc stary ubrus, przysypac maka, polozyc ciasto na srodek i JUZ NIE GNIESC, tylko delikatnie rozciagac. Ciasto z 1/3 kilo maki teoretycznie powinno wystarczyc na wielkosc przecietnego stolu, chociaz nie zawsze sie udaje. Jesli zrobi sie dziura w ciescie nie nalezy sie tym przejmowac bo i tak potem nic nie bedzie widac.
Mozna posmarowac olejem a lepiej smietana, nakladac farsz a nastepnie zwinac ale nie dotykac rekami tylko podniesc ubrus na odpowiedniej stronie. Na sztrudel pokroic w trzy czesci i piec w temperaturze okolo 200-220 stopni. Nie wiem jak dlugo bo patrze do piekarnika, nie na zegar.
3 jajka
3 lyzki oleju
sol
3 lyzki octu albo soku z cytryny
letnia woda
To jest ilosc na trzy duze sztrudle/burki. Ciasto ma byc miekkie, ale nie powinno sie, oczywiscie, kleic na rece. Po wyrobieniu podzielic na trzy czesci w ksztalcie bochenkow, posmarowac olejem, wlozyc do woreczka plastykowego i zamrozic. Jak sie nie ma czasu to jedna czesc wlozyc do lodowki na przynajmniej godzine, ale odmrozone ciasto lepiej sie rozciaga.
Ciasto najlepiej wyciagnac z zamrazarki wieczorem na nastepny dzien. Na stole rozlozyc stary ubrus, przysypac maka, polozyc ciasto na srodek i JUZ NIE GNIESC, tylko delikatnie rozciagac. Ciasto z 1/3 kilo maki teoretycznie powinno wystarczyc na wielkosc przecietnego stolu, chociaz nie zawsze sie udaje. Jesli zrobi sie dziura w ciescie nie nalezy sie tym przejmowac bo i tak potem nic nie bedzie widac.
Mozna posmarowac olejem a lepiej smietana, nakladac farsz a nastepnie zwinac ale nie dotykac rekami tylko podniesc ubrus na odpowiedniej stronie. Na sztrudel pokroic w trzy czesci i piec w temperaturze okolo 200-220 stopni. Nie wiem jak dlugo bo patrze do piekarnika, nie na zegar.








