ciasteczka piwne

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Nie znalazłam na Cin-Cinie dlatego wklejam.
Przepis zaczerpnięty z http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis5461.ht...d701e1e1a86d689

Są r e w e l a c y j n e!

2 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1/2 szkl. piwa
dżem, powidła lub ser i zioła w zaleźności od upodobań


Z podanych składników wyrobić ciasto. Włożyć na dwie godziny do lodówki. Potem rozwałkować, wycinać kwadraty lub krążki, smarować powidłami lub w wersji słonej posypać ziołami, tartym żółtym serem, itp.
Piec w 160 - 180 st.C na złoto. Bardzo rosną!
Upieczone posypać cukrem pudrem.
ciasto to świetnie się nadaje jako baza do pasztecików, kapuśniaczków itp.

:smacznego:
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Mam pytania: czy margaryna 200 czy 250 g, czy nie ma znaczenia? Czy margarynę czuć w ciasteczkach? I czy można ją zastąpić masłem?
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Dziękuję.
icon_smile.gif
 

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
Robiłam je kiedyś i margarynę można zamrożić a potem zetrzeć na tarce.
W tamtym przepisie tak było.Potem szybko zagnieść i wykrawać ciastka.
Były pyszne podobne do francuskiego tylko bez tego wałkowania warstwami.
Dawno nie robiłam dzięki za przypomnienie.
 

linette

Member
Lip 11, 2006
581
0
16
Róbcie te ciasteczka - są wyśmienite. Robiłam zarówno w wersji słodkiej - część z powidłami śliwkowymi, część posypałam cukrem wymieszanym z kardamonem - jak i słonej - jedne posypne kminkiem, oregano, inne z pieczarkami, cebulką, część najpierw posmarowałam ketchupem.
Te wytrawne są rewelacyjne, doskonałe jako przekąska do zimnego piwa
daumen.gif


piwoszki.jpg
 

Załączniki

  • piwoszki.jpg
    piwoszki.jpg
    68.9 KB · Wyświetleń: 0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Linette ale pysznie wyglądają!
mniam.gif