Djerbańskie buraczki

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
- ugotowane w osolonej wodzie i obrane buraki
- perłowa cebula pokrojona w kostkę
- zielona papryka pokrojona na kawałki
- posiekana mięta (pietruszka opcjonalnie)
- sok z cytryny

Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach/ pokroić w słupki, wymieszać z cebulą i papryką. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Wstawić do lodówki na min. 60 minut. Na ok. 15 min przed podaniem dodać miętę, ew. jeszcze dodać soku z cytryny. Wstawić do lodówki.

Uwagi
- w oryginale buraki były pokrojone w słupki, ale mi się nie chciało bawić i starłam. Następnym razem będę kroić, bo tak mi bardziej smakuje
- soku z cytryny potrzeba sporo, ale należy próbować w trakcie doprawiania
- koniecznie podawać zimne, wprost z lodówki
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
o pycha!!! hebelku przygotuj się do pracy! :lol:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Pyszne!!! Buraki upieklam i wkropiłam też trochę pomarańczy a pietruszkę zastąpiłam kolendrą (nie lubię pietruszki
icon_sad.gif


Polecam! Jutro będzie jeszcze lepsze, bo będzie zimniejsze!
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Stanowczo buraki krojone- znacznie lepsze. Soku nie szczędzić, mięty takoz. Teraz to mój hit kulinarny na tą pogodę.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
bussi.gif

Widziałam.
Tylko jakoś jeszcze z papryką się nie polubiłyśmy do końca
icon_wink.gif

O cebuli nie wspominam
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Uf, Już myślałam, ze tylko ja mam taki odchył
icon_wink.gif