Lasagne

ktosia

Member
Lis 13, 2004
203
0
0
Lasagne

Przyznam się szczerze że nie jestem mistrzynią kuchni włoskiej, ale ta potrawa wychodzi mi całkiem nie źle
icon_smile.gif
Ostatnio szukałam tu przepisu na prostą lasagne, ale tak owego nie znalazłam (to ułomność i nie umiejętność korzystania z wyszukiwarki... ;) Mam nadzieję że ten przepis przypadnie komuś do gustu i go wypróbuje
icon_smile.gif
oraz że się za bardzo nie dubluje, bo to przepis znaleziony w internecie troszeczkę zmodyfikowany.

Składniki:
14-16 płatów makaronu lasagne
1-2 łyżki oleju
1 duża cebula, drobno posiekana
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
450g mięsa mielonego
ok. 5-6 łyżek przecieru pomidorowego (lub jeśli ktoś ma możliwość, to sosu do pizzy pudliszek)
sól, pieprz
300ml gęstej śmietany
0k 1/2 szklanki mleka
0k 300g startego żółtego sera (najlepiej parmezanu, ale ja ostatnio robiłam z goudą i też wyszło dobre)
i teraz: jeśli używamy przecieru to 2 łyżki przyprawy do potraw włoskich, jeśli sosu to 1 płaska łyżka lub wersja dla zaawansowanych którzy umieją doprawiać i mieszać dobrze ze sobą zioła: 1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół takich jak rozmaryn, oregano i tymianek
(osobiście preferuję „gotowe” wymieszane zioła z torebki...)
ew. trochę wody
trochę masła

Sposób przygotowania:

Proponuję zacząć od makaronu, z nim jest najwięcej zabawy... oczywiście przyrządzić go wg opisu na opakowaniu. Radzę uważać, bo zauważyłam, że tego typu makaron lubi się kleić... poza tym trzeba uważać aby go nie rozgotować. Po ugotowaniu najlepiej go przelać zimną wodą i porządnie odcedzić.

Potem rozgrzać olej w garnku, na małym ogniu podsmażać cebulę i czosnek przez ok. 10 min, mieszając od czasu do czasu.
Do tego dodajemy mięso, sos (lub przecier), zioła, pieprz, sól i można dodać trochę wody(najlepiej aby była gorąca). Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 min, sporadycznie mieszając.

Kiedy mięsko z sosem się „pyrkoli”, mieszamy śmietane, mleko i ser żółty, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Na dnie układamy warstwę makaronu, na to nakładamy warstwę mięsa, potem znowu makaronu, następnie warstwę sosu śmietanowego itd. Należy pamiętać że ostatnią warstwą ma być sos śmietanowy! Kładziemy na wierzch odrobinę masła i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 C na 30-45 min, aż wierzch się ładnie zarumieni.

Smacznego
icon_smile.gif


przed pieczeniem:

po upieczeniu:


więcej zdjęć w mojej galerii
icon_smile.gif
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
lasanie smakuje jeszcze lepiej jesli pomiedzy partiami makaronu polozy sie ser mozzarellę (nie wiem czy dobrze napisalam) no i orginalana lasanie nie robi sie z makaronu wczesniej gotowaniego. Radze sprobowac zapiekac powoli przez 45 min wtedy makaron dojdzie a smak oj palce lizac!!

ps. poprawiłam mozzarellę . Marghe
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ktosia

Member
Lis 13, 2004
203
0
0
wow,warto wiedzieć ze niegotuje się wcześniej makaronu
icon_smile.gif
hmmm moze dlatego mi sie posklejał...
daje się go tak całkiem całkiem "prosto z paczki" czy trzeba coś z nim zrobić :
 

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
ktosia jak kupujesz makaron zwróć uwage czy jest tam napisane że moze byc bez gotowania. Jeśli tak to powinno byc napisane i wtedy bezproblemu dajesz nie gotowny makaron! Osobiscie uzywam takiego i jestem bardzo zadowolona z efektów no i oczywiście jest szybcieji mniej pracochlonnie!
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Małgosiu a masz konkretną firmę od tego makaronu : ;)
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ja tak podpytuje bo kiedyś chce mamę wyręczyć w robieniu obiadu ;)
Dzięki za linki.
Ten Sini tańszy jest to teraz się zastanawiam jaka różnica w tych makaronach jest : :roll:
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
ja uzywam tylko makaronu Barilla.
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
a do sosu baszamel trzeba koniecznie dac bialy pieprz no i starta galke muszkatolowa bardzo polecam.
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Ktosia, Twoja lasagne wyglada wspaniale
icon_smile.gif
. Przepis na pewno wypróbuję.
Mam maszynę do robienia makaronu i postanowiłam placki zrobić samodzielnie. Robiłyście kiedyś? Jeśli tak, to jaka proporcja jajek i mąki i jaka grubośc wałkowania placka?
 

ktosia

Member
Lis 13, 2004
203
0
0
własnie tą albo Barilla albo Angesi http://sklepcynamonowy.pl/sklep/p845-AGNES...sagne-500g.html
oo kurcze...to ja ugotowałam makaron który sie nie gotuje :oops: bo ja miałam ten angesi...

jaxja
ja osobiście jeszcze nigdy nie robiłam makaronu..swoja drogą, podziwiam zapał do robienia wszystkiego "samemu"
icon_smile.gif


wracając do tej lasagne, to ostatnio dodałam jeszcze do sosu pomidorowego trochę takie ostrej wegierskiej papryki i tubce i wyszło bardzo dobre
icon_smile.gif
Poza tym z lenistwa użyłam makaronu łazankowego... wsumie dobrze smakowało tylko się rozwalało i nie estetycznie wygladało i wogóle warstwy makaronu były to za chude to za grube....więc wsumie nie polecam...
 

Bethan

Member
Maj 8, 2006
47
0
0
Ja lasagne robię od lat wg. przepisu szwagierki z Hiszpanii. Zawsze wychodzi rewelacyjna, znajomi za nią szaleją.
Robię ją z co najmniej 1.5 kg mięsa mielonego, 3-4 cebule, pieczarki, czosnek (czosnku musi być dużo, na tą ilość mięsa min. 6 ząbków, ja daję 8-10), liść laurowy, koniecznie małe papryczki chilli, kostki rosołowe lub vegetta, słoiczek przecieru pomidorowego. Wszystko duszę w woku. Najpierw oczywiście podsmażam cebule, pieczarki, potem idzie mięso (można podlać wodą), przyprawy i przecier pomidorowy.
Ważny jest dobry beszamel, nie może być za rzadki, dużo nalezy go wylac na ostatnią warstwę makaronu, tak, by po upieczeniu był miękki, a nie twardy, spalony.
Lasagne nie gotuję nigdy.

Na spód blachy wylewam trochę beszamelu, na to lasagne+mięso+ser zółty, znowu lasagne+mięso+ser+lasagne i beszamel.
 

sunprince

Member
Gru 24, 2006
20
0
0
Zrobiłam dzisiaj tą lasagne na obiad.
Wszystkim bardzo smakowało i już mam zamówienia na następne.
icon_mrgreen.gif

Dzisiaj zniknęło to w mgnieniu oka, nie myślałam, że wszystcy się tak na to rzucą. Następnym razem muszę zrobić z podwójnej porcji. ;)
 

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
teraz wiem co zepsułam w poprzedniej Lasagne!!
icon_redface.gif
dump.gif
!! dziś koniecznie muszę zrobić !! Już jestem głodna
mniam.gif
 

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
Czy lasagne można przygotować powiedzmy godzinę, dwie wcześniej, a później tylko wsadzić do piekarnika?