Lasagne
Przyznam się szczerze że nie jestem mistrzynią kuchni włoskiej, ale ta potrawa wychodzi mi całkiem nie źle
Ostatnio szukałam tu przepisu na prostą lasagne, ale tak owego nie znalazłam (to ułomność i nie umiejętność korzystania z wyszukiwarki...
Mam nadzieję że ten przepis przypadnie komuś do gustu i go wypróbuje
oraz że się za bardzo nie dubluje, bo to przepis znaleziony w internecie troszeczkę zmodyfikowany.
Składniki:
14-16 płatów makaronu lasagne
1-2 łyżki oleju
1 duża cebula, drobno posiekana
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
450g mięsa mielonego
ok. 5-6 łyżek przecieru pomidorowego (lub jeśli ktoś ma możliwość, to sosu do pizzy pudliszek)
sól, pieprz
300ml gęstej śmietany
0k 1/2 szklanki mleka
0k 300g startego żółtego sera (najlepiej parmezanu, ale ja ostatnio robiłam z goudą i też wyszło dobre)
i teraz: jeśli używamy przecieru to 2 łyżki przyprawy do potraw włoskich, jeśli sosu to 1 płaska łyżka lub wersja dla zaawansowanych którzy umieją doprawiać i mieszać dobrze ze sobą zioła: 1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół takich jak rozmaryn, oregano i tymianek
(osobiście preferuję „gotowe” wymieszane zioła z torebki...)
ew. trochę wody
trochę masła
Sposób przygotowania:
Proponuję zacząć od makaronu, z nim jest najwięcej zabawy... oczywiście przyrządzić go wg opisu na opakowaniu. Radzę uważać, bo zauważyłam, że tego typu makaron lubi się kleić... poza tym trzeba uważać aby go nie rozgotować. Po ugotowaniu najlepiej go przelać zimną wodą i porządnie odcedzić.
Potem rozgrzać olej w garnku, na małym ogniu podsmażać cebulę i czosnek przez ok. 10 min, mieszając od czasu do czasu.
Do tego dodajemy mięso, sos (lub przecier), zioła, pieprz, sól i można dodać trochę wody(najlepiej aby była gorąca). Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 min, sporadycznie mieszając.
Kiedy mięsko z sosem się „pyrkoli”, mieszamy śmietane, mleko i ser żółty, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Na dnie układamy warstwę makaronu, na to nakładamy warstwę mięsa, potem znowu makaronu, następnie warstwę sosu śmietanowego itd. Należy pamiętać że ostatnią warstwą ma być sos śmietanowy! Kładziemy na wierzch odrobinę masła i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 C na 30-45 min, aż wierzch się ładnie zarumieni.
Smacznego
przed pieczeniem:
po upieczeniu:
więcej zdjęć w mojej galerii
Przyznam się szczerze że nie jestem mistrzynią kuchni włoskiej, ale ta potrawa wychodzi mi całkiem nie źle


Składniki:
14-16 płatów makaronu lasagne
1-2 łyżki oleju
1 duża cebula, drobno posiekana
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
450g mięsa mielonego
ok. 5-6 łyżek przecieru pomidorowego (lub jeśli ktoś ma możliwość, to sosu do pizzy pudliszek)
sól, pieprz
300ml gęstej śmietany
0k 1/2 szklanki mleka
0k 300g startego żółtego sera (najlepiej parmezanu, ale ja ostatnio robiłam z goudą i też wyszło dobre)
i teraz: jeśli używamy przecieru to 2 łyżki przyprawy do potraw włoskich, jeśli sosu to 1 płaska łyżka lub wersja dla zaawansowanych którzy umieją doprawiać i mieszać dobrze ze sobą zioła: 1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół takich jak rozmaryn, oregano i tymianek
(osobiście preferuję „gotowe” wymieszane zioła z torebki...)
ew. trochę wody
trochę masła
Sposób przygotowania:
Proponuję zacząć od makaronu, z nim jest najwięcej zabawy... oczywiście przyrządzić go wg opisu na opakowaniu. Radzę uważać, bo zauważyłam, że tego typu makaron lubi się kleić... poza tym trzeba uważać aby go nie rozgotować. Po ugotowaniu najlepiej go przelać zimną wodą i porządnie odcedzić.
Potem rozgrzać olej w garnku, na małym ogniu podsmażać cebulę i czosnek przez ok. 10 min, mieszając od czasu do czasu.
Do tego dodajemy mięso, sos (lub przecier), zioła, pieprz, sól i można dodać trochę wody(najlepiej aby była gorąca). Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 min, sporadycznie mieszając.
Kiedy mięsko z sosem się „pyrkoli”, mieszamy śmietane, mleko i ser żółty, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Na dnie układamy warstwę makaronu, na to nakładamy warstwę mięsa, potem znowu makaronu, następnie warstwę sosu śmietanowego itd. Należy pamiętać że ostatnią warstwą ma być sos śmietanowy! Kładziemy na wierzch odrobinę masła i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 C na 30-45 min, aż wierzch się ładnie zarumieni.
Smacznego

przed pieczeniem:

po upieczeniu:

więcej zdjęć w mojej galerii
