sos grzybowy*

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
Robię taki sosik do kopytek i placków ziemniaczanych. Pycha.

Składniki:

trochę (z dwie garście) grzybków suszonych lub świeżych
cebulka
łyżka mąki
łyżka kwaśnej śmietany
masło roślinne - też z łyżkę
przyprawy: sól, pieprz i inne wedle uznania.

Przygotowanie:

Grzybki jak świeże to trzeba troszkę pogotować, ja na ogół robię z suszonych. Namaczam je wcześniej w zimnej wodzie ok. 2 szkl. Cebulkę podsmażam na maśle. Wodę po grzybkach wlewam do cebulki i tak troszkę gotuję. Grzybki drobniutko kroję i wrzucam do wywaru. Troszkę podgotuję i zaprawiam mąką ze śmietaną. Zagotowuję i przyprawiam.

Smacznego. [/b]
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: