Dżem gruszkowy

jobi

Member
Wrz 1, 2005
13,227
1
0
Wpisuję, bo jeszcze pamietam jak robiłam
icon_smile.gif

Składniki:
50 dag gruszek
20 dag cukru żelującego 2:1
1 cytryna

  1. Mielimy gruszki (ze wszystkim) i pól cytryny ze skórką, ale bez pestek (4-5 sek, obr 3-5)
  2. Wsypujemy cukier i sok z reszty cytryny, gotujemy (20 min, obr.3, temp. 100 stC)
  3. Chłodzimy, smacznego
 

dosiazet

Member
Lip 29, 2006
298
1
0
Pyszny ten dżem, a w Biedronce jeszcze gruszki bywają...
 

Kaha

Member
Sie 10, 2007
68
0
0
Jobi czy te obroty podczas gotowania nie są za wysokie? Ja właśnie robiłam dżem według Twojego przepisu i TM latał po blacie przy tym gotowaniu jak szalony, musiałam go trzymać,aż wreszcie zmniejszyłam obroty na 2,5 i było ok.Dodam tylko,że mam TM31. A tak poza tym to dżemik bardzo dobry mi wyszedł
icon_smile.gif
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: