Indyk w sezamowo-kokosowej panierce*

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
kura.jpgIndyk w sezamowo-kokosowej panierce


• 1 pierś z indyka


mieszanka do obtaczania:

• 10 dkg ziaren sezamu
• 10 dkg wiórek kokosowych
• pół łyżeczki soli
• 2 szczypty mielonego pieprzu czarnego
• pół łyżeczki tymianku
• 10 dkg mąki pszennej graham

• 4 jajka

• olej do smażenia



Pierś indyczą tniemy w cienkie plasterki. Każdy plasterek delikatnie rozbijamy.
Wszystkie składniki do obtaczania mieszamy ze sobą. Jajka roztrzepujemy.
Pojedyncze kawałki indyczej piersi obtaczamy w jajku następnie w mieszance kokosowo-sezamowej i ponownie w jajku.
Smażymy na rozgrzanej oliwie z każdej strony na złoty kolor.
Podajemy na gorąco do dipu żurawinowego. Smacznego
icon_exclaim.gif
icon_exclaim.gif
icon_exclaim.gif
 

Załączniki

  • kura.jpg
    kura.jpg
    14.3 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Genialny przepis! Juz zostal zapisany na stale w kuchennym zeszycie, na specjalne zyczenie meza, a to rzadkie wyroznienie
icon_smile.gif

Ja pocielam filety w male kawalki, takie na raz, i podalam w tortilli.
Pozostaje pytanie - jak sie robi dip zurawinowy? Ja kombinowalam z zurawina ze sloika (taka w zalewie) , jogurtem balkanskim, majonezem i kapka sosu chilli, ale to chyba nie do konca to.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
melmire @ 3 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=972513Genialny przepis! Juz zostal zapisany na stale w kuchennym zeszycie, na specjalne zyczenie meza, a to rzadkie wyroznienie
icon_smile.gif

Ja pocielam filety w male kawalki, takie na raz, i podalam w tortilli.
Pozostaje pytanie - jak sie robi dip zurawinowy? Ja kombinowalam z zurawina ze sloika (taka w zalewie) , jogurtem balkanskim, majonezem i kapka sosu chilli, ale to chyba nie do konca to.