Klopsiki z kapką mazarelli w środku
(w sosie cebulowym).
35 dkg mielonego mięsa wieprzowego
20 dkg mielonego boczku (surowego)
10 dkg mazarelli
2 łyżki czubate drobno posiekanego koperku
4 duże cebule
1 jajko
2 szklanki rosołu jarzynowego
olej do smażenia
mąka do obtaczania klopsików
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
przyprawy:
sól
pieprz czarny mielony
pieprz ziołowy
chili
sos sojowo-grzybowy
1 łyżka octu balsamicznego
Mięso wyrabiamy: dodajemy jajko, koperek, przyprawy.
Formujemy klopsiki w środek ich wkładamy po kawałku 2cmx2cm mazarelli (dokładnie sklejamy kulkę)
Obtaczamy mocno w mące.
Smażymy na złocisty kolor z każdej strony.
Cebulę obieramy i kroimy w plastry.
Do gotującego się rosołu dodajemy cebulę - gotujemy aż będzie miękkawa.
Doprawiamy do smaku i dolewamy ocet balsamiczny.
Posypujemy delikatnie 1 czubatą łyżeczką mąki - szybko trzepaczką rozbijamy by nie było grudek z mąką.
Do sosu z cebuli dodajemy usmażone klopsiki wraz z oliwą na której je smażyliśmy.
Gotujemy kilka minut.
Na koniec posypujemy sos natką pietruszki.
Podajemy na gorąco do młodych ziemniaczków.
Źródło: mój wymysł
(w sosie cebulowym).
35 dkg mielonego mięsa wieprzowego
20 dkg mielonego boczku (surowego)
10 dkg mazarelli
2 łyżki czubate drobno posiekanego koperku
4 duże cebule
1 jajko
2 szklanki rosołu jarzynowego
olej do smażenia
mąka do obtaczania klopsików
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
przyprawy:
sól
pieprz czarny mielony
pieprz ziołowy
chili
sos sojowo-grzybowy
1 łyżka octu balsamicznego
Mięso wyrabiamy: dodajemy jajko, koperek, przyprawy.
Formujemy klopsiki w środek ich wkładamy po kawałku 2cmx2cm mazarelli (dokładnie sklejamy kulkę)
Obtaczamy mocno w mące.
Smażymy na złocisty kolor z każdej strony.
Cebulę obieramy i kroimy w plastry.
Do gotującego się rosołu dodajemy cebulę - gotujemy aż będzie miękkawa.
Doprawiamy do smaku i dolewamy ocet balsamiczny.
Posypujemy delikatnie 1 czubatą łyżeczką mąki - szybko trzepaczką rozbijamy by nie było grudek z mąką.
Do sosu z cebuli dodajemy usmażone klopsiki wraz z oliwą na której je smażyliśmy.
Gotujemy kilka minut.
Na koniec posypujemy sos natką pietruszki.
Podajemy na gorąco do młodych ziemniaczków.
Źródło: mój wymysł
Ostatnią edycję dokonał moderator: