Klopsiki z kapką mazzarelli w środku

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Klopsiki z kapką mazarelli w środku
(w sosie cebulowym).


35 dkg mielonego mięsa wieprzowego
20 dkg mielonego boczku (surowego)
10 dkg mazarelli
2 łyżki czubate drobno posiekanego koperku
4 duże cebule
1 jajko
2 szklanki rosołu jarzynowego
olej do smażenia
mąka do obtaczania klopsików
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

przyprawy:
sól
pieprz czarny mielony
pieprz ziołowy
chili
sos sojowo-grzybowy
1 łyżka octu balsamicznego


Mięso wyrabiamy: dodajemy jajko, koperek, przyprawy.
Formujemy klopsiki w środek ich wkładamy po kawałku 2cmx2cm mazarelli (dokładnie sklejamy kulkę)
Obtaczamy mocno w mące.
Smażymy na złocisty kolor z każdej strony.
Cebulę obieramy i kroimy w plastry.
Do gotującego się rosołu dodajemy cebulę - gotujemy aż będzie miękkawa.
Doprawiamy do smaku i dolewamy ocet balsamiczny.
Posypujemy delikatnie 1 czubatą łyżeczką mąki - szybko trzepaczką rozbijamy by nie było grudek z mąką.
Do sosu z cebuli dodajemy usmażone klopsiki wraz z oliwą na której je smażyliśmy.
Gotujemy kilka minut.
Na koniec posypujemy sos natką pietruszki.
Podajemy na gorąco do młodych ziemniaczków.


Źródło: mój wymysł
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
klop.jpg
 

Załączniki

  • klop.jpg
    klop.jpg
    15.7 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Robilam wczoraj na kolacje - z drobna modyfikacja - mialam jedynie mielone wieprzowe, wiec sie obylo bez boczku, i bez chili - moja rodzina woli lagodne potrawy. Dodalam za to do masy miesnej 2 zabki czosnku i smazylam na patelni grilowej. Idealnie pasuja do tradycyjnej portugalskiej surowki, czyli salata+ pomidor+cebula+ ewentualnie marchewka+ sos winegret.
Najbardziej smakowaly moim mezczyznom, malemu i duzemu.
icon_smile.gif
Polecam goraco!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: