Jabłaka pod kruszonką Sinistry

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni

Przygotować kruszonkę wg Sinistry - bez cynamonu (zaraz wpiszę)
3 jabłka obrać, pokroić, skropić obficie cytryną

wsypać 1/2 łyzki mąki, trochę cukru (ew. posypać cynamonem)

Wstawić jabłka do piekarnika na 10 minut
Wyjąc
przykryć grubą warstwą kruszonki
Piec ok. 25 minut (wierzch ma być rumiany)

507330.jpg
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
bardzo smacznie wygląda
mniam.gif
robię takie crumble w sezonie jabłkowym dość często i bardzo lubię
icon_smile.gif

a tytuł jaki fajny,tak pa russki troszku
icon_mrgreen.gif
 

Martusia

Member
Cze 22, 2006
942
0
0
Marghe, dzięki za inspirację. Wykonałam dzisiaj podobny deser ze śliwkami i jabłkami. Pyszny! java script:emoticon(':blume:', 'smid_3')
cvety.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Popełniłam
icon_mrgreen.gif
Trochę się zagapiłam i śliwki za długo siedziały w piekarniku, za mocno sok puściły, ale nic to, następnym razem będzie lepiej.
icon_redface.gif

Mam ochotę zrobić to z gruszkami...
gruebel_2.gif




Po czasie wklejam fotki, dopiero do mnie doszły:

sliwki.jpg

sliwki1.jpg
 

Załączniki

  • sliwki.jpg
    sliwki.jpg
    60.7 KB · Wyświetleń: 0
  • sliwki1.jpg
    sliwki1.jpg
    59.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Martusia

Member
Cze 22, 2006
942
0
0
Znowu dzisiaj robiłam - z jabłkami i mrożonymi truskawkami. Tak mi zasmakowało, że innych ciast nie chcę. Co ważniejsze - robi się błyskawicznie. Dzięki za pomysł !
anbetung.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Siostra_Ducket @ 10 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=359990a jak sie robi tą kruszonke?
po prostu sypie sie make z cukrem? bez tłuszczu?
Wymieszać: 1/2 szkl mąki, 1/2 szkl cukru kryształu, opakowanie cukru waniliowego, cynamon (ilość wg. uznania). Wsiekać do suchych 50 g zimnego masła i roztrzeć palacami na kruszonkę. Wstawić do lodówki na 30 min.

marghe @ 30 Aug 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=3534673 jabłka obrać, pokroić, skropić obficie cytryną

wsypać 1/2 łyzki mąki, trochę cukru (ew. posypać cynamonem)

Wstawić jabłka do piekarnika na 10 minut
Wyjąc
przykryć grubą warstwą kruszonki
Piec ok. 25 minut (wierzch ma być rumiany)
Marge pisze tu o wymieszaniu pokrojonych jabłek z 1/2 łyżki mąki i cukrem.

Tak przygotowane jabłka podpiekasz 10 min. Posypujesz kruszonką, na którą przepis podałam i dopiekasz.
Powodzenia
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
zrobiłam bo od kilku dni chodziło za mną coś z jabłek a placka nie chciało mi się robić
icon_mrgreen.gif


coś pysznego

robi się szybciutko a jaki smak... pochłonęliśmy wszystko za jednym podejściem (3 osoby)

tylko nie chciało się wyjmować w jednym kawałku ( a jak u was?) ale to nic smak rekompensował wszystko
icon_mrgreen.gif


i zdjęcia :
 

Załączniki

  • P1020061.JPG
    P1020061.JPG
    35.6 KB · Wyświetleń: 0
  • P1020063.JPG
    P1020063.JPG
    31.7 KB · Wyświetleń: 0

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
to dobrze
icon_mrgreen.gif
bo myślałam że to może ja coś nie tak zrobiłam

dzięki za super przepis
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Wlasnie pozarlam, bardzo mniamniusne, tylko mi sie troche za duzo cukru sypnelo do jablek. Poza tym dodalam ociupinke cynamonu i galki muszkatolowej. Bardzo dobrze sie te jablaka komponowaly z jogurtem greckim. Pychota!!!!!