- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Przepis mam z jakiejś gazety, został tylko wycinek więc niestety nie mogę podać dokładnego źródła.
Na ciasto:
1 kostka masła
1 pełna szklanka mąki
15 dag gorzkiej czekolady
4 jajka
10 łyżek cukru
5 łyżek mąki ziemniaczanej
5 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
sól
tłuszcz do blachy
bita śmietana do dekoracji
Na polewę i nadzienie:
2 słoiki (po 720 ml każdy) wiśni bez pestek
20 dag wiórków kokosowych
8 łyżek masła
8 łyżek cukru
6 łyżek mleka
2 łyżki miodu
Sposób przyrządzania:
Najpierw przygotowujemy polewę. Tłuszcz podgrzać z cukrem i miodem. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać, wlać mleko. Rondel zdjąć z ognia. Masę lekko przestudzić. Wiśnie dobrze osączyć na sitku, 24 wisienki odłożyć do dekoracji. Przgotować ciasto: tłuszcz utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kolejno dodawać do masy jajka i wlać mleko. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, wsypać do masy. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Gorzką czekoladę grubo posiekać, doadać do ciasta, przemieszać. Prostokątną blachę o wymiarach 35 x 40 cm posmarować równomiernie cienką warstwą tłuszczu i wyłożyć ciastem. Na cieście ułożyć osączone wisienki, a na nich rozsmarować masę kokosową i wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temp. 200 stopni C. Wyjąć z pieca, odstawić do wystygnięcia i pokroić na 24 kawałki. Udekorować bitą smietaną i wisienkami.
Moje uwagi:
Użyłam mrożonych wiśni, moim zdaniem takie z kompotu są już "wyprane" ze smaku. Robiłam ciasto z połowy porcji i użyłam do niego 0,5 kg mrożonych wiśni. Temperatura jest za wysoka, ja piekłam w 180 stopniach C. Piekłam w blaszce o wymiarach 25 x 30 cm. Bitą smietanę i dekorowanie wisienkami pominęłam. Ciasto jest bardzo smaczne i udaje się za każdym razem. Niestety nie mam zdjęcia bo teraz jestem na diecie i omijam wszelkie słodkości z daleka
Na ciasto:
1 kostka masła
1 pełna szklanka mąki
15 dag gorzkiej czekolady
4 jajka
10 łyżek cukru
5 łyżek mąki ziemniaczanej
5 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
sól
tłuszcz do blachy
bita śmietana do dekoracji
Na polewę i nadzienie:
2 słoiki (po 720 ml każdy) wiśni bez pestek
20 dag wiórków kokosowych
8 łyżek masła
8 łyżek cukru
6 łyżek mleka
2 łyżki miodu
Sposób przyrządzania:
Najpierw przygotowujemy polewę. Tłuszcz podgrzać z cukrem i miodem. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać, wlać mleko. Rondel zdjąć z ognia. Masę lekko przestudzić. Wiśnie dobrze osączyć na sitku, 24 wisienki odłożyć do dekoracji. Przgotować ciasto: tłuszcz utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kolejno dodawać do masy jajka i wlać mleko. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, wsypać do masy. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Gorzką czekoladę grubo posiekać, doadać do ciasta, przemieszać. Prostokątną blachę o wymiarach 35 x 40 cm posmarować równomiernie cienką warstwą tłuszczu i wyłożyć ciastem. Na cieście ułożyć osączone wisienki, a na nich rozsmarować masę kokosową i wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temp. 200 stopni C. Wyjąć z pieca, odstawić do wystygnięcia i pokroić na 24 kawałki. Udekorować bitą smietaną i wisienkami.
Moje uwagi:
Użyłam mrożonych wiśni, moim zdaniem takie z kompotu są już "wyprane" ze smaku. Robiłam ciasto z połowy porcji i użyłam do niego 0,5 kg mrożonych wiśni. Temperatura jest za wysoka, ja piekłam w 180 stopniach C. Piekłam w blaszce o wymiarach 25 x 30 cm. Bitą smietanę i dekorowanie wisienkami pominęłam. Ciasto jest bardzo smaczne i udaje się za każdym razem. Niestety nie mam zdjęcia bo teraz jestem na diecie i omijam wszelkie słodkości z daleka
