Ciasto kokosowo - wiśniowe z kawałkami czekolady

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Przepis mam z jakiejś gazety, został tylko wycinek więc niestety nie mogę podać dokładnego źródła.

Na ciasto:
1 kostka masła
1 pełna szklanka mąki
15 dag gorzkiej czekolady
4 jajka
10 łyżek cukru
5 łyżek mąki ziemniaczanej
5 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
sól
tłuszcz do blachy
bita śmietana do dekoracji

Na polewę i nadzienie:
2 słoiki (po 720 ml każdy) wiśni bez pestek
20 dag wiórków kokosowych
8 łyżek masła
8 łyżek cukru
6 łyżek mleka
2 łyżki miodu

Sposób przyrządzania:
Najpierw przygotowujemy polewę. Tłuszcz podgrzać z cukrem i miodem. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać, wlać mleko. Rondel zdjąć z ognia. Masę lekko przestudzić. Wiśnie dobrze osączyć na sitku, 24 wisienki odłożyć do dekoracji. Przgotować ciasto: tłuszcz utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kolejno dodawać do masy jajka i wlać mleko. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, wsypać do masy. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Gorzką czekoladę grubo posiekać, doadać do ciasta, przemieszać. Prostokątną blachę o wymiarach 35 x 40 cm posmarować równomiernie cienką warstwą tłuszczu i wyłożyć ciastem. Na cieście ułożyć osączone wisienki, a na nich rozsmarować masę kokosową i wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temp. 200 stopni C. Wyjąć z pieca, odstawić do wystygnięcia i pokroić na 24 kawałki. Udekorować bitą smietaną i wisienkami.

Moje uwagi:
Użyłam mrożonych wiśni, moim zdaniem takie z kompotu są już "wyprane" ze smaku. Robiłam ciasto z połowy porcji i użyłam do niego 0,5 kg mrożonych wiśni. Temperatura jest za wysoka, ja piekłam w 180 stopniach C. Piekłam w blaszce o wymiarach 25 x 30 cm. Bitą smietanę i dekorowanie wisienkami pominęłam. Ciasto jest bardzo smaczne i udaje się za każdym razem. Niestety nie mam zdjęcia bo teraz jestem na diecie i omijam wszelkie słodkości z daleka
icon_rolleyes.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Myślę, że się nadadzą z tym że wydaje mi się że stracą swój aromat alkoholowy w wysokiej temperaturze i nie będą już smakować jak wiśnie z nalewki
lecker.gif
 

Ladybird

Member
Kwi 12, 2006
852
0
0
Bardzo dobre ciasto
icon_razz.gif

Takie bezpretensjonalne, a jednak niecodzienne i pyszne.
Zrobiłam na niedzielę z mrożonych wiśni, które wcześniej rozmroziłam.
Samo ciasto jest delikatne i smaczne, smak kawałków czekolady fajnie współgra z kwaśnymi wiśniami, a polewa kokosowa jest przepyszna i tworzy chrupiacą skorupkę. Nie dekorowałam śmietaną i wisienkami, wydaje mi się to zbędne.
Dziekuje za przepis i polecam
icon_razz.gif
 

julia

Member
Sie 30, 2006
533
0
0
Margot - nie polecam. Robilam kiedys, cos wlasnie z wsniami z nalewki i smakowalo to tak, jakby wisnie byly lekko sfermentowane. Smak byl nieciekawy
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy