Pierś z kurczaka pod serową pierzynką,

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Pierś z kurczaka pod serową pierzynką:

Pokaż załącznik 496

2 piersi z kurczaka
3 łyżki żurawiny w konfiturach
8 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany
1 łyżka ketchupu
1 łyżka musztardy
10 dkg tartego żóltego sera



1. Piersi z kurczaka kroimy na połówki. Każdą z nich rozbijamy tj. na kotlety schabowe.
Doprawiamy do smaku. Układamy kotlety w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.
2. Majonez mieszamy ze śmietaną, żurawinami, ketchupem, musztardą, oraz żółtym serem.
3. Na każdy plaster piersi nakładamy po 3-4 łyżki tej masy i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez ok. 30 minut.
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Mi też się podoba
icon_smile.gif

A jak myślicie, mogę to zrobić z takich kawałków kurczakowych - mięsko gulaszowe z kurczaka, dosyć duże kawałki, ale to nie piersi tylko okolice nóg?
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
łee
icon_rolleyes.gif
to chyba sobie podaruje... a może je wcześniej podsmażyć? To są takie małe kawałki. Mam troche mięsa w lodówce a w portwelu już 30-sty więc nie wybieram się na zakupy a mam straszną ochotę na ten specjał.
hmm
denknach.gif
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
albo najpierw podpiecz te udka a potem na 20 minut przed końcem zalej tą masą i zapiecz
icon_biggrin.gif
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
banana.gif
piecze sie!
najpierw obsmażyłam na patelni, potem poukładałam w naczyniu i zalałam sosem :fiesgrins: będzie pycha!
 

Piegus

Member
Mar 28, 2006
247
0
0
Hichotko, ale Ty masz te pomysły na mięsko
pfeif2.gif

No wszystko pycha po prostu
daumen.gif
Dziękuję
cvety.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
witam, zrobilam te piers w sobote na obiad, musze przyznac ze byla pyszna,ale niestety nie wyszlo mi tak jak u ciebie na zdjeciu. tzn mnie zamiast takiej fajnej przypieczonej skorki serowej, wyszedl sosik. maz sie sosem zajadal, ja przyznam, ze tez mi smakowal, ale zastanawiam sie czemu sie tak stalo?
a moze to dlatego, ze smietany dalam odrobine wiecej, bo mi tyle w kubku zostalo, no i nie wiem dokladnie ile bylo sera, bo nie wazylam, ale tak na oko chyba tyle co w przepisie.
w kazdym razie dzieki za przepis, pewnie jeszcze nie raz skorzystam, chcialabym jedynie kiedys zrobic taka skorke...


aha, no i nie dodalam zurawiny, czy to duzo zmienia?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
może było dłużej przypiekac
gruebel_2.gif
mi za każdym razem wychodzi podrumieniony ser żółty na wierzchu
icon_razz.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Przepyszne danko Hichocie - talerze wylizywaliśmy.

Elmagro, żurawina dodaje temu sosikowi niepowtarzalnego smaku - szybko to sprawdź!
icon_smile.gif
 

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,330
1,596
113
Pyszne! Składniki dawałam "na oko", może dlatego nie było skórki z sera, ale nic nam to nie przeszkadzało. Prosta robota, a smaczne bardzo!
 

szachownica

Member
Kwi 18, 2006
702
0
0
zrobiłam dziś dla przyjaciół na obiad, pyszne było. dziękuję hichotko za tak prześwietne inspiracje:)
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Właśnie robię i już się nie mogę efektów doczekać
icon_biggrin.gif
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Upss zapomniałam się wypowiedzieć po degustacji
icon_redface.gif


Wyszło niestety bardziej sosiste niż pierzynkowe, ale za to bardzo dobre.
daumen.gif
 

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Zrobiłam, zjedliśmy i jesteśmy bardzo zadowoleni.
icon_biggrin.gif
Zapewne powtórzę w przyszłości (może jak teściowa nas odwiedzi
icon_wink.gif
)