Zapiaszczone ziemniaki o cytrynowej nucie.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Zapiaszczone ziemniaki o cytrynowej nucie.


1_.jpg

5 dużych ziemniaków
3 łyżki białego wytrawnego wina
3 cebule
1 łyżka otartej skórki z cytryny
6 łyżek bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól kamienna mielona

oliwa do smażenia

1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie (jednak nie rozpadające się).
2. Ugotowane ziemniaki skrapiamy białym winem.
3. Cebulę kroimy w talatki i smażymy na lekko złocisty kolor. Dodajemy skórkę z cytryny, natkę pietruszki, bułkę tartą.
4 Na koniec dodajemy ziemniaki i podsmażamy wszystko do momentu, aż ziemniaki nabiorą lekko złocistego koloru.
5. Tak przyrządzone ziemniaki podajemy na gorąco. Pasują zarówno do mięs jak i chłodników.
 

Załączniki

  • 1_.jpg
    1_.jpg
    446.3 KB · Wyświetleń: 0